Uplifted Zanzibar

Locatie: Zanzibar | |

Zanzibar is een klein eilandje bij de kust van Tanzania. Het staat wereldwijd bekend om haar adembenemende witte standen en haar kristal heldere water. Helaas is deze schoonheid zowel een zegen als een vloek. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen op het eiland, maar is daartegen ook een enorme bron van zwerfafval. Een lokaal bedrijfje genaamd Chako, ziet in deze nare bijkomstigheid van toerisme een mooie mogelijkheid: de hoeveelheid zwerfafval in perken en op die manier werkgelegenheid te creëren voor lokale jeugd en vrouwen. Dit is van belang gegeven het feit dat de helft van de inwoners van Zanzibar onder de armoede grens leven.

Op dit moment is Chako druk bezig met het recyclen van glazen flessen die anders op het strand terecht zouden komen. De medewerkers transformeren, anders waardeloos glas in een mooi nieuw productje met een doel. Daar komt bij dat door souvenirs maken er niet een, maar 2 problemen worden opgelost: je lost niet alleen het rondzwervende vuil of, maar ook het opslag probleem. Al die troep van het eiland af te krijgen is natuurlijk een hels karwei, en dat wordt op deze manier ook aangepakt: de toeristen nemen het zelf mee naar huis!


Omdat glas niet het enige is wat er op Zanzibar rondslingert, heeft Chako besloten om hun bedrijfje uit te breiden. Ze gaan nu ook plastic recyclen. En dat is waar wij, Uplifted, van pas komen. Samen met de medewerkers van Chako en de kennis van Precious Plastic gaan we een stap voor stap plastic Shredder en een Spuitgiet machine bouwen. Met deze machines kan het afval eerst in kleine stukjes versnippert worden en vervolgens door de spuitgietmachine tot een nieuw productje gespoten worden.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan