Uplifted Zanzibar | Stortplaatsen en shredders

Veel spannende en leuke zaken zijn gebeurd hier in Zanzibar de voorbije weken!

Ten eerste was er de presentatie gegeven door de general manager van het bedrijf Zanrec die ons vertelde over hoe het afvalsysteem echt werkt in Zanzibar. Hij begon door te stellen dat de hoeveelheid toeristen verdubbeld is het afgelopen jaar van 162,242 naar 376000 en dat elke toerist ongeveer twee kg afval creëert. Dit legde nogmaals de nadruk op degelijk afval…

Zanrec is een bedrijf actief in de privé sector dat opgericht is door Zweedse investeerders in 2011. Het hoofddoel is om Zanzibar schoon te maken en het zo te houden. Het is geen NGO, dus haar diensten vereisen een betaling. De voornaamste klanten zijn hotels en restaurants. Desalniettemin doet het bedrijf toch haar best om de lokale gemeenschap te steunen. Samen met NGO’s wilt ze de lokale bevolking in Jambiani en Kendua stimuleren om hun vuilnis te verzamelen en sorteren.  

Ook al doet Zanrec het merendeel van het verzamelen en managen van vuilnis in Zanzibar, toch zei de general manager dat het bedrijf nog wat problemen ervaart met de lokale overheid. Dit is opmerkelijk aangezien het afvalsysteem praktisch onbestaand is. De overheid verplicht Zanrec een taks te betalen omdat ze plastic verzamelt op gouvernementeel gebied. Er wordt onophoudelijk gezocht naar manieren om de activiteiten van Zanrec uit te breiden, maar door deze gouvernementele taksen en de hoge transportkosten wordt dit process van uitbreiding vermoeilijkt.

Ze financiert haar operaties door vergoeding en hun afval door te verkopen aan derde partijen. Tegen een prijs kan Chako flessen ophalen van de verzamelplaats wanneer nodig. Chako’s doel is echter om het glas te vinden voor het de verzamelplaats bereikt. Hierover wordt later meer gezegd.

Na de presentatie bezochten we de verzamelplaats voor het afval. Het was enorm groot en vuil. Het leek wel een nooit eindigende afval woestijn. Rottend eten lag gemengd met gebruikte hotel slippers op de bosgrond. De geur, alleen maar erger gemaakt door de hitte, was verschrikkelijk. We hielpen de werknemers een paar flessen verzamelen. Ons respect voor deze mensen groeide alleen maar toen we keken hoe ze door een berg afval gingen, zonder afschuw of aarzeling. We moeten in alle eerlijkheid toegeven dat wij wel aarzeling voelden en alleen maar de bovenste laag ….(werkwoord). Dit was een moment van realisatie en besef voor ons. Het zien van een stortplaats van zo een grootte, deed ons inzien hoe groot en allesomvattend het probleem echt is. Dat deed ons op zijn beurt beseffen hoe belangrijk het werk is dat Chako doet in plastic recycleren om te vermijden dat zo een stortplaats alleen maar toeneemt in grote. Chako is al op zoek naar partners om hun te helpen dit doel te bereiken.

Ten tweede is een terugkerend onderwerp van de voorbije weken het vinden van een goede gearbox. We moesten kiezen tussen twee opties. De eerste optie kwam uit Nederland van een betrouwbaar bedrijf, maar het product was zeer duur en niet geoptimaliseerd. De tweede optie kwam van een minder betrouwbaar bedrijf, een Russische man online met een éénmanszaak. Hij bood ons een zeer goede prijs aan voor de precieze gearbox die we wouden. Na veel overleg met de oprichters van Chako en onze coördinator van TU Delft kwamen we tot de conclusie dat de Russische man de beste optie was. We konden niets anders dan hem vertrouwen op zijn woord. Eindelijk maakten we een beslissing en de motor zou moeten gearriveerd zijn tijdens de kerstvakantie wanneer we weg waren.

Ten derde, de shredder en injection moulding machines zijn bijna klaar! Na veel drillen, bouwen, snijden, schuren en draad tappen, elke dag opnieuw, kunnen we nu met trots zeggen dat we een afwerkte shredder machine hebben met een werkende motor die gecontroleerd kan worden door een knop. Een ander element dat veel aandacht vereiste, waren de electronica. We hebben uren gespendeerd aan de draden samen zetten, het circuit uitzoeken, ze verbinden op de correcte manier, ze samenschroeven met het verkeerde gereedschap puur uit noodzaak door afwezigheid van de correcte tools, ontdekken hoe de PID controller werkt en hoe we de verschillende parameters moeten aanpassen.

Samen met de werknemers zijn we erin geslaagd alles goed te doen werken en een paar mooie resultaten neer te zetten. Geen absoluut perfecte resultaten, maar voorlopig wel goed genoeg. Elke keer als we denken dat er geen oplossing is voor een bepaald probleem dat verscheen in het bouwproces van de machine, waren de werknemers er om een onverwachte oplossing aan te bieden.

Nu zijn we aan de laatste fase van ons project toe, namelijk experimenteren en testen van de machines. De shredder werkt goed en we hebben al wat plastic kunnen shredden. We hebben ook al ons eerste product kunnen spuitgieten!  Deze week ligt de focus op het optimaliseren van de twee machines opdat we met een mooi product kunnen eindigen voor ons vertrek!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan