Chako 19/20

Locatie: Tanzania |

Hallo! Wij (Bart Lauwers, Max Middelbos en Jop van Teeffelen) zijn drie studenten van de TU-Delft en studeren respectievelijk: Technische bestuurskunde, Technische Natuurkunde en Werktuigbouwkunde). Op dit moment zij wij bezig met de minor international Entrepeneurship and Development. Van November tot eind januari zijn wij aan het werk voor een organisatie genaamd CHAKO te Zanzibar, Tanzania. CHAKO is een sociale onderneming die werkt volgens het Tourist2Tourist concept. Dit betekend dat zij souvenirs maken van het afval geproduceerd door de touristen.

Over chako

CHAKO is een sociale onderneming gevestigd in Mwanakwerekwe (lokaal dorp op Zanzibar). Het bedrijf is opgericht in 2010 in een kleine boutiek in een lokaal zanzibaars hotel (Zenji Hotel). Hier maakten lokale vrouwen, die in dienst waren voor CHAKO, producten van gerycled afval. De missie van CHAKO is het vergroten van de economische kansen op het eiland door lokale ambachtslieden hun assortiment te verbreden, netwerken te creëren en hun werk te verbreden met andere marktvormen. Chako moedigt lokale mensen (vooral vrouwen) aan om grenzeloos creatief te zijn met hun werk. Alle producten die gemaakt worden door CHAKO zijn van gerycled materiaal. Dit zorgt ervoor dat er van afval mooie producten gemaakt kunnen worden, wat de lokale mens weer motiveert om te recyclen.

Chako is Upcycle en Uplifting!

Het project

Ons project focust zich op een hele nieuwe branch van CHAKO, namelijk de plastic branch. We zullen een plastic extrusion machine gaan bouwen in de komende drie maanden die wij hier verblijven. De plastic extrusion machine smelt gebruikte plastic “korrels” in lange plastice draden om. Deze draden kunnen weer gebruikt worden om allerlei verschillende producten van te maken. Door te experimenteren met verschillende soorten plastic en hun verschillende soorten smelttemperaturen, kunnen we met deze machine straks bijna elk soort plastic recyclen. Hierdoor zal de creativiteit en de productie van de nieuwe plastic voorwerpen exponentieel groter worden.

Verder zullen we ook afspraken gaan maken met lokale hotels en resorts om hun plastic afval bij CHAKO te dumpen. Plastic afval is immers de belangrijkste resource voor het maken van nieuwe producten. Hierdoor realiseren wij ook het Tourist2Tourist concept wat ooit bedacht was door CHAKO.

Uiteindelijk zal dit project bijdragen om het eiland Zanzibar, afval vrij te krijgen!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan