SEP Waterpump Project

Locatie: Freetown, Sierra Leone |

Wij zijn Hannah, Daniel en Hidde. Wij zijn drie studenten die voor drie maanden in Sierra Leone zijn om waterpompen te verbeteren en marktonderzoek te doen op scholen. We doen dit als onderdeel van onze minor 'Internationaal Ondernemerschap en Ontwikkeling' aan de TU Delft. We werken samen met het bedrijf SEP-SL (Strategic Entrepreneurship Program Sierra Leone). De visie van deze sociale onderneming is om ondernemerschap in Sierra Leone te bevorderen, met specifieke focus op veilig drinkwater, landbouw en de textielsector.

SEP-SL heeft de afgelopen jaren veertien pompen kunnen installeren, maar de waterpompen in Freetown hebben wat aandacht nodig. Momenteel functioneert 90% van deze pompen niet zoals zou moeten. Ze worden gemaakt door lokale bewoners zonder degelijke kwaliteitscontrole en de juiste gereedschappen. Dit leidt ertoe dat veel pompen snel kapot gaan, waardoor honderden mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De pompen worden niet goed onderhouden vanwege de hoge kosten van zowel aanschaf als onderhoud, dit is een van de uitdagingen die we zullen aanpakken.

Update:

Inmiddels zitten wij in week 7 van ons project in Sierra Leone en zijn we dus over de helft! We hebben een aantal mijlpalen bereikt en de grootste mijlpaal staat binnenkort op de planning. We hebben de eerste maand van het project besteed aan het onderzoek doen naar de oorzaak van de kapotte pompen. Dit kwam vaak neer op een gebrek aan kennis en verantwoordelijkheidsgevoel bij de gebruikers. De pomp is namelijk ontworpen voor een gebruikersgroep van maximaal 50 mensen waarvan 1 familie verantwoordelijk moet zijn. Veel van onze pompen waren echter geïnstalleerd op scholen waar soms meer dan 1000 kinderen rondliepen. 

Vervolgens hebben we met twee experts gesproken die ons vertelden dat de pompen op verkeerde putten zijn geïnstalleerd. De open putten maken de pomp erg gevoelig voor schade, dus zijn we nu een pilot aan het opzetten waar we de pomp op een borehole gaan installeren. Onze pomp is hier namelijk voor ontworpen.

Verder is er een trainingscentrum in Freetown aanwezig gericht op het handmatig maken van boreholes waar we twee engineers van SEP-SL op willen leiden. 

De pilot staat binnenkort op de planning en als dat een succes wordt heeft SEP alle middelen binnen handbereik om dit project verder uit te breiden, om zo veel meer tevreden gebruikers te krijgen en meer mensen aan veilig drinkwater te helpen.

 

Update:

Wij zijn inmiddels een aantal weken terug in Nederland en kunnen met trots zeggen dat we ons project tot een mooi einde hebben geleid. Na lange tijd gezamenlijk met SEP onderzoek te hebben gedaan zijn we tot een aantal conclusies en adviezen gekomen. Een aantal hiervan waren een nieuwe en correcte gebruikersgroep, het installeren van de pomp op de put waar deze origineel voor ontworpen is en het creëren van verantwoordelijkheid bij de pompeigenaren. Verder zijn we druk bezig geweest om te zorgen dat het project ook zonder ons door zou kunnen gaan. Hiervoor hebben we van S4S een donatie gekregen om trainingen te financieren voor de gemotiveerde engineers van SEP. Een aantal dagen voor vertrek hebben we een afsluitende meeting gehad met SEP waarin zij aangaven de samenwerking als heel waardevol te hebben gezien. Verder hebben we samen met SEP een pomp op de geheel nieuwe wijze geïnstalleerd. Deze zal hopelijk in de aankomende tijd zijn meerwaarde bewijzen. We willen S4S graag bedanken voor hun steun in ons project. Samen hebben we een verschil kunnen maken in Sierra Leone. Hier zijn wij en de mensen van SEP erg dankbaar voor!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan