Research Arribadas

Locatie: Playa del Ostional, Costa Rica |

Wij zijn Leon, Joost, Rosalie en Mathilde - 4 studenten van de TU Delft. Wij werken momenteel aan een onderzoeksproject in Costa Rica, gericht op een specifiek strand: Playa del Ostional.


Hier komen verschillende keren per jaar honderdduizenden zeeschildpadden (Olive Ridley sea turtles) om hun eieren te leggen (dit fenomeen wordt een 'arribada' genoemd). Dit strand is zeer kwetsbaar en kan verdwijnen (erosie) door de stijging van de zeespiegel en de toename van zware stormen in deze regio door klimaatverandering. Dit kan grote negatieve gevolgen hebben voor zowel de zeeschildpadden die hier nestelen als voor de plaatselijke bewoners. De plaatselijke bewoners moeten worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel en de toename van zware stormen, zodat ze veilig kunnen blijven wonen in deze regio.


Als onderdeel van een PhD onderzoek van Jakob Christiaanse zullen wij met ons project in kaart brengen wat de mogelijke invloed is van verschillende strandkarakteristieken en andere factoren op het nesting gedrag van deze zeeschildpadden.


Als de zeeschildpadden niet langer naar dit strand komen om te nestelen, bijvoorbeeld door een mogelijke terugtrekking van het strand naar binnenland en daarom een gebrek aan ruimte voor het nesten, zal een groot deel van de inkomsten voor de plaatselijke bevolking verdwijnen. Verder zijn de zeeschildpadden die hier komen om te nesten een bedreigde diersoort en daalt dit aantal elk jaar. Het is daarom uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat de zeeschildpadden hier kunnen blijven nesten. Er zullen passende maatregelen moeten worden ontworpen om dit nestgebied voor zeeschildpadden te beschermen en om de plaatselijke bewoners te beschermen tegen stijging van de zeespiegel en klimaatverandering. Ons project draagt hieraan bij.

 
Tijdens ons onderzoek zullen wij 2 weken in San José verblijven, de hoofdstad van Costa Rica. Daarna 2 weken op Playa del Ostional, voor het veldwerk van het onderzoek, en vervolgens de laatste weken weer in San José om de resultaten te verwerken.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan