Reefy Seagrass

Locatie: Gili Air, Indonesië |

Het eiland Gili Air in Indonesië wordt van oudsher beschermd door koraalriffen en zeegrasvelden. Door menselijk toedoen en klimaatverandering neemt de populatie koraalriffen en zeegrasvelden echter dramatisch af waardoor het eiland langzaam wordt weggevreten door de oceaan. Tragisch genoeg gebeurt dit over de hele wereld door het verlies van natuurlijke bescherming, stijgende zeespiegels en toenemende stormen.


Zeegras is de enige bloeiende plant die onder water kan leven en komt voor in kustwateren over de hele wereld. Het is essentieel voor koraalriffen, omdat het voedingsstoffen circuleert en habitat corridors creëert tussen koraalriffen en stranden. Samen met koraalriffen ondersteunen zeegrassen 25% van het wereldwijde zeeleven. Bovendien neemt zeegras tot wel 35 keer sneller koolstof op dan tropische regenwouden, verbetert het de waterkwaliteit en beschermt het de kustlijnen. Helaas is 50% van de wereldwijde koraalriffen de afgelopen 30 jaar verloren gegaan. Hierdoor is Gili Air de afgelopen 3 jaar 5 meter kustlijn kwijtgeraakt. Met de snelle afname van deze natuurlijke barrières en de ecosysteemdiensten die ze leveren, is er vandaag dringend actie nodig.

De start-up Reefy voor het behoud van koraalriffen en het internationale zeeonderzoekscentrum Gili Shark Conservation willen een impact maken door koraalriffen en zeegrasvelden te beschermen en te herstellen. Met de hulp van de plaatselijke gemeenschap herstellen ze de zeegrasvelden, creëren ze extra bescherming voor de kust en vormen ze een effectieve natuurlijke koolstofput. Op deze manier zijn ze erin geslaagd een tweesnijdend zwaard te worden door de kust te beschermen en tegelijkertijd koolstof op te slaan! 


Wij zijn Jesse Bregman, Jasmijn Smit, Berber Verhalle en Inge van Soomen en vormen samen een multidisciplinair team van vier studenten van de TU Delft en Leiden Universtiteit. Wij willen, samen met Reefy en Gili Shark Conservation, impact maken door koraalrif- en zeegrasvelden te beschermen en te herstellen. Met hulp van de lokale gemeenschap en met producten van het eiland zullen we 1000 m2 zeegras herplanten op de kusten van Gili Air. In de drie maanden die we in Indonesië zullen doorbrengen, zullen we 3 verschillende methoden testen om na te gaan hoe we zeegras het beste kunnen planten en onderzoek doen naar hoe we koraal kunnen laten groeien om de beste voordelen voor kust en zee te bereiken. Ons uiteindelijke product zal door Reefy verder uitgewerkt kunnen worden en geïmplementeerd over de hele wereld. Zo creëren we extra bescherming voor de kust en vormen we een effectieve natuurlijke koolstofput. Op deze manier zullen we de kust beschermen, het water verhelderen, meer habitat en biodiversiteit creëren rondom het eiland, en een belangrijke natuurlijke koolstofput leveren.  

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan