Reefy Seagrass - Update I

Twee en een halve maand geleden zijn wij aangekomen in Indonesië en begonnen met het experimenteren van twee methodes om zeegras te herstellen. De eerste methode was een opzet waar we stekjes zeegras met gecorrodeerde spijkers en ijzerdraad in de grond bevestigden. In de tweede methode bevestigden we stekjes met behulp van een omgebogen bamboe. Om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken hebben we ook nog een controle opstelling gemaakt. De eerste paar weken gingen heel goed. De controle groep was weggespoeld, maar met de bevestigingstechniek bleven de stekjes goed staan, vooral bij de spijkers. 

Helaas was er eind december een enorme storm op Gili Air. Niet alleen onze opstelling is door de golven verslonden, maar ook vijf jaar oude koraal restauratie plekken in de buurt zijn omgevallen en beschadigd. Straten zijn overspoeld en er zijn zelfs boten de dupe geworden van deze storm.

Ondanks deze enorme tegenslag laten we ons niet uit het veld slaan. Er zijn zoveel mensen die vertrouwen in ons hebben getoond. Niet alleen iedereen die gedoneerd hebben aan onze crowdfunding en S4S, maar ook de lokale bevolking waar we veel contact mee hebben. Daarom gingen we weer hard aan de slag om een steviger product te ontwerpen! 


We hebben, in overleg met experts, gekozen om in plaats van losse stekjes kluiten zeegras te plaatsen. We verwachten dat dit zich sneller aan de grond hecht én gemakkelijker te plaatsen is. We hebben nu twee manieren getest; eentje met een mand die je vult met een kluit en dan met een soort grote haakvormige haring in de grond zet, en eentje zonder mand met alleen de haakvormige haringen. Er staan er nu al een paar in en het lijkt goed te blijven staan. 

We zijn nu bezig met het monitoren van de nieuwe prototypes en een plan aan het opstellen voor he vervolg van het project. Gili Shark Conservation wil namelijk ons onderzoek voortzetten en het zeegras herstel in Gili Air blijven ondersteunen. Ook zijn we bezig voor Reefy om een sustainable business plan op te zetten! 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan