Nosquito

Locatie: Kenia |

Nosquito Bait: Een nieuwe vectorcontrole oplossing voor malaria

Nosquito is een ontwerpteam van vier masterstudenten van de Technische Universiteit Delft aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Samen met MSF (Medicines Sans Frontières), een organisatie die zich wereldwijd inzet en medische noodhulp biedt aan vluchtelingen en slachtoffers van o.a. epidemieën, is het onze missie om de malariabesmetting door muggen in Kenia significant te verminderen.

Malaria in Kenia

Malaria is nog steeds een groot probleem voor de volksgezondheid in landen met vochtige equatoriale klimaten. Kenia is een land waar deze ziekte jaarlijks nog veel slachtoffers en doden veroorzaakt; jaarlijks worden er meer dan 4 miljoen gevallen van malaria gemeld. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet, welke overgedragen wordt door de zogenaamde malariamuggen.

Door malaria komt een groot deel van het land in een vicieuze cirkel terecht. De economische groei en –ontwikkeling wordt door malaria verhinderd; tegelijkertijd zorgt de armoede op zijn tijd voor een toename van de verspreiding van malaria.

Op dit moment zijn er verschillende oplossingen tegen de malariamuggen om de verspreiding van malaria tegen te gaan. Hiervoor worden bijvoorbeeld muggennetten gebruikt, maar ook muggenvallen of muggenaas (‘mosquito bait’). Echter, veel van deze oplossingen werken niet zo effectief als gewenst of kunnen niet toegepast worden. Dit komt vaak doordat de muggen resistent worden tegen het gif dat gebruikt wordt, of doordat bepaalde vallen of ‘baits’ simpelweg te duur zijn om geïmplementeerd te worden.

De oplossing

Voor dit project richten wij ons op een nieuw type ‘mosquito bait’ welke binnenshuis geplaatst kan worden. Een onderzoeker van KEMRI (Kenya Medical Research Institute) heeft een eenvoudig eerste prototype gemaakt, bestaande uit een emmer, een doek, spons en een vloeibaar mengsel. Het vloeibare mengsel bestaat uit water, suiker, kleurstof en ivermectine, een anti-parasitair geneesmiddel. De muggen worden aangetrokken door het suikerachtige mengsel and vervolgens gedood door de ivermectine component binnen 48 uur, nadat zij van het mengsel hebben gedronken.

Voor ons project werken wij aan het verbeteren van het eerste prototype van de onderzoeker van KEMRI, waarbij gefocust moet worden op langzame verdamping van het suikermengsel, minimale interactie tussen het aas en de bewoners en de optimale vorm en aesthetica om zoveel mogelijk muggen te lokken.

Als een extra deel van het product richten wij ons tenslotte op een implementatie- en educatieprogramma voor de lokale bewoners. Op deze manier willen wij garanderen dat het product succesvol verspreid kan worden door MSF en gebruikt kan worden door de lokale bevolking.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan