JDEVS Mushroom Tea

Locatie: Ghana |

Gedurende drie maanden zullen wij (Sanne, Robyn en Maud) in Ghana zijn voor onze minor International Entrepreneurship and Development. We werken samen met de start-up JDEVS Limited Company. Na afronding van het Archipelago-project namen Vivian, Desmond, Jacqueline en Elias allen deel aan het Archipelago-project aan het Kwadaso Agricultural College. Deze educatieve ervaring stond onder leiding van experts van Kwadaso Argic College, de Technische Universiteit Delft en Holland Greentech.

JDEVS Mushroom Tea is een innovatief project gericht op het minimaliseren van voedselverspilling in Ghana. Oesterzwammen gedijen goed in Ghana en gebruiken minder water en grond om te groeien dan andere producten. Echter, na de oogst moeten de paddenstoelen binnen slechts 1 of 2 dagen geconsumeerd worden. JDEVS heeft een innovatieve oplossing gevonden voor langdurige opslag en consumptie van de paddenstoelen, namelijk door er thee van te maken. Dit idee is niet alleen goed voor het milieu, maar stimuleert ook het ondernemersdenken door het genereren van eigen inkomen en hopelijk het creëren van meer werkgelegenheid in de toekomst. Een van de belangrijkste uitdagingen waar JDEVS mee te maken heeft, heeft betrekking op de dikte van hun theezakjes. Op dit moment zijn de theezakjes vrij dik, wat resulteert in een grotere hoeveelheid thee voor een bevredigende smaak. Daarom is er behoefte aan onderzoek en ontwikkeling van dunner en milieuvriendelijker theezakjes. Bovendien is het belangrijk dat de theezakjes lokaal geproduceerd kunnen worden, om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerde theezakjes uit verre bronnen zoals China. Verder heeft JDEVS momenteel geen online aanwezigheid. Dit biedt een kans om hun digitale aanwezigheid op te bouwen, indien de tijd het toelaat. Bovendien is de huidige droger die gebruikt wordt voor de paddenstoelen relatief klein en verbruikt aanzienlijke hoeveelheden energie. Opnieuw, als we genoeg tijd hebben om dit probleem aan te pakken, zouden we mogelijke oplossingen willen verkennen om de efficiëntie en het energieverbruik van de droger te optimaliseren. Ten slotte, naarmate we dieper ingaan op het Mushroom Tea Project, zullen we de strategieën en verwachte resultaten van JDEVS verkennen. Onze centrale missie draait om het creëren van duurzame en efficiënte theezakjes als ons belangrijkste doel binnen dit project.


Update:​​​​​​​

Gedurende de afgelopen weken hebben we onze missie opgesplitst. We richten ons niet op één, maar twee geweldige projecten. Als eerste hebben we ons verdiept in duurzame theezazkjes in Ghana. We hebben een aantal interviews gehouden met mensen in Kumasi. Zo kregen we een beter idee over de huidige manieren van thee zetten en wat de mensen lekker vinden. Verdeer hebben we een online vragenlijst rondgestuurd om nog meer informatie te verzamelen over de mogelijkheid om milieuvriendelijke en duurzame theezakjes op de markt te brengen in Ghana. Tot nu toe lijkt het erop dat een ‘metalen thee-ei’ veel potentie heeft. 


Daarnaast zijn we begonnen met het ontwerp van een indirecte zonnedroger voor de oesterzwammen. Ter inspiratie bezochten we Joy, een liefhebber van chilipepers die een droger op zonne-energie heeft. We werken nu samen met een getalenteerde TU Delft Master groep hier in Ghana die Joy's innovatieve droger een boost geeft. Ze hebben al hun bevindingen en uitdagingen gedeeld, net als wij met hen. Morgen gaan we samen met Daniel, de timmerman van KAC, alle benodigde materialen verzamelen. De komende weken zullen we de droger bouwen en kunnen we hopelijk de eerste batch zongedroogde paddenstoelenthee produceren!


Update:

Onze tijd in Ghana samen met JDEVS zit er helaas op. De afgelopen zes maanden hebben wij ons kunnen ontwikkelen tijdens de minor International Entrepreneurship & Development. Het doel was om samen met JDEVS hun bedrijf te laten groeien. Uiteindelijk hebben wij twee mooie projecten richting in duurzamere onderneming kunnen afronden, dus dat doel is zeker behaald!

Als eerste hebben wij marktonderzoek gedaan met Desmond, bestaande uit drie onderdelen. Wat zijn eigenlijk de gewoontes rondom thee drinken in Ghana? En staan mensen open voor bijvoorbeeld een herbruikbaar theezakje? Naar aanleiding van de vragenlijsten en interviews hebben wij samen met JDEVS concrete ideeën en plannen gemaakt voor de toekomst, zoals gratis mushroom tea proefpakketjes met een herbruikbaar thee filter. 

Het tweede onderdeel van het project bestond uit het bouwen van een indirecte zonnedroger. Dit alles hebben wij samen met JDEVS, verschillende lokale stakeholders en een ander groepje studenten uit Delft gedaan. Met volle trots kunnen wij zeggen dat Daniel de droger uitstekend heeft gemaakt met lokaal beschikbare en relatief goedkope materialen. De kennisuitwisseling zal in de toekomst voor hopelijk meer drogers op de Kwadaso Agricultural College zorgen!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan