UPDATE: Empowering Meru Farmers

Met veel plezier deel ik een korte update over het pinda-thresher project! De afgelopen 5 weken had ik de gelegenheid om vanuit Meru te werken en lokale boeren te bezoeken om uit de eerste hand inzicht te krijgen in de context waarin zij momenteel pinda’s verbouwen. Deze ervaring was van onschatbare waarde en gaf een goed inzicht in hun behoeften en uitdagingen.

Vervolgens organiseerde ik een workshop waaraan lokale kleine boeren, technici van een nabijgelegen trainingsinstituut en toegewijde medewerkers van Batian Nuts deelnamen. Het doel was eenvoudig maar cruciaal: inclusiviteit in het ontwerpproces. We wilden iedereen laten meedenken over de vereisten voor een ideale machine en hun ideeën voor het ontwerp laten delen. Dit was een inspirerende dag!

Met deze collectieve input heb ik een ontwerp gemaakt voor een prototype van de handmatige dorsmachine voor pinda’s. In de afgelopen drie weken hebben we samen met ingenieurs van Batian en studenten van het plaatselijke technische instituut hard gewerkt aan het prototype. We hebben op meerdere momenten in het ontwerpprocess testen gedaan bij de boeren en ik ben blij te kunnen zeggen dat ze succesvol waren. Het doen van de testen met de boeren op hun boerderijen zorgden voor nieuwe inzichten en directe feedback waarmee we in de werkplaats weer aan de slag konden.

Na drie weken werken aan het prototype hebben we een machine kunnen afleveren dat volledig werkt. Waar het handmatig plukken van 1 plant gemiddeld 1,5 minuut duurt, kan de pinda dorsmachine met de ontwikkelde dors-methode een plant op veilige en comfortabele manier gemiddeld in 12 seconden dorsen. Dit betekent een toename van 750% op gebied van effectiviteit. Voor het ontwerp zijn materialen gebruikt die lokaal verkrijgbaar zijn, lang meegaan en zorgen voor de stevigheid van de machine. Daarnaast zijn skills en gereedschappen veelal lokaal aanwezig om deze materialen te bewerken tot het maken van dit prototype. Hierdoor hebben we ook de kosten van de machine erg laag kunnen houden. Gebruik van de machine is comfortabel gemaakt door  aandrijving met een pedaalmechanisme en het toevoegen van een safety bar voor gebruikers’ handen dat naast veiligheid ook voor comfort zorgt tijdens het dorsen. Boeren die eventueel een groter budget te besteden hebben zouden een kleine motor kunnen toevoegen voor extra comfort. Echter om de machine voor zo veel mogelijke kleine boeren betaalbaar te houden is er in dit ontwerp gekozen voor een niet-motorische aandrijving. Om verder aan te sluiten op gebruik in de specifieke context van smallholder farmers in Meru, bevat de machine een uitschuifbare hendel en een wiel waardoor de machine gemakkelijk over het hobbelige landschap van de boerderijen verplaatst kan worden.


De boeren zijn na eerste tests enthousiast over het gebruik van de machine en om het gebruiksgemak en effectiviteit van de machine verder uitgebreid te testen zal een eerste boerin de komende weken het prototype voor meerdere dagen uitproberen voor ondersteuning tijdens de oogst.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan