SweepSmart! Update 2

Ons nieuwste avontuur begon in het Hasiru Dala kantoor. We werden hartelijk ontvangen door het personeel met een zeer goede chai (Indiase kruidenthee). Nalini, de baas van Hasiru Dala, gaf ons een korte introductie; met nadruk op het belang van het creëren van meer duurzame kansen voor de informele werkers in de afvalsector. Niels gaf een presentatie over SweepSmart, met focus op de kansen in de samenwerking.

Hasiru Dala is een op lidmaatschap gebaseerd non-profit organisatie voor wastepickers en andere informele werknemers in de afvalsector, zoals schroothandelaren en Kabariwalla's. Na gestart te zijn in 2013 heeft Hasiru Dala nu meer dan 7500 leden.

Zoals u kunt lezen in de vorige updates over ELCITA/Waste Wise, krijgt deze site het afval in de eerste plaats bij bedrijven in de Electronic City. Om te voldoen aan hun motto 'Zero Waste to Landfill' is het belangrijk om de Reject afval (afval dat niet waardevol genoeg is om te sorteren) te verminderen. Als afval niet goed gesorteerd wordt bij de bron raken waardevolle materialen vaak 'besmet' met viezigheid; waardoor ze eigenlijk hun waarde verliezen. Dat is waarom Enid en Silvia naar bedrijven gingen om hun te ondervragen naar hun beleid met betrekking tot het scheiden van afval. Ze gingen naar de belangrijkste klanten van Waste Wise: HP en Siemens. Het bleek dat ze niet scheiden op de juiste manier; ze scheiden hun afval in drie stromen: papier, plastic en restafval. Dit is van weinig waarde aan Waste Wise; omdat zij omgaan met drie verschillende stromen; droog afval, nat afval en Reject afval. Droog afval bestaat uit kunststof, papier en andere materialen met een hoge waarde (letterlijk droog) afval, wat betekent dat de scheiding bij HP in papier en plastic niet erg effectief is. Nat afval is zoals het aan Nederland bekende 'gft' afval: organisch afval dat kan worden gecomposteerd. Hier ligt natuurlijk een kans om de klant beter te informeren.

Bovenop dit alles, eindigde de week met goed nieuws: de schetsen voor de transportband zijn goedgekeurd door mevrouw Rama! Niels en Silvia presenteerden de bevindingen op zaterdag. Dit betekent dat de transportband aankomende week wordt besteld. 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan