Reef support - update II

 

Beste Blauwe Ranger,

Het is al bijna drie weken geleden sinds de laatste update, en er is sindsdien veel gebeurd. Tijd voor een tweede update!

Vorige keer schreven wij dat wij het lab af hoopten te hebben op 6 januari. En dat is gelukt!

De bouw van het lab ging verrassend snel de eerste dagen van het nieuwe jaar. Hierdoor was het lab op 5 januari eigenlijk al klaar. Op de dag erna hebben wij samen met de aannemer en Indonesia Biru Foundation het lab goed nagekeken. Hier en daar waren wat kleine puntjes die nog wat verzorging nodig hadden, maar buiten dat zag het lab er super uit! Dikke houten balken dragen het sterke dak, deels transparante muren die het mogelijk maken een snelle kijk naar binnen te nemen en de natuurlijke uitstraling maakten de bouw van het lab een succes.

Ondertussen werden de reef tanks ook ontworpen en gebouwd. Ze bestaan uit een sterk metalen frame, met houten draagplaten waarop de tanks geplaatst zullen worden. Tussen het frame en de tanks zit een foam die de glazen tanks beschermd tegen schokken en beschadigingen.

De eerste tank is op 6 januari bij het lab afgeleverd. Het idee was om deze meteen te installeren, maar helaas liepen we tegen een klein probleem aan. We hadden geen slangen om alle accessoires te verbinden. Om die reden hebben we besloten de volgende dag door te gaan.

De dag die erop volgde, hadden we de missende slangen bemachtigd. We waren er eindelijk klaar voor om de tanks en accessoires aan te sluiten! We wilden dezelfde dag eigenlijk beginnen met het vullen van de tanks. Helaas was de zee te troebel dus hebben we besloten een dag te wachten. De volgende dag was het meeste van het sediment weer naar de bodem gezonken en het water een stuk helderder. We hebben toen de tank gevuld en begonnen met het testen van het filtersysteem. Alles werkte naar behoren, behalve dat er een lek leek te zitten bij een van de afvoerputten van de tank.

We besloten de test te beëindigen en toe te kijken wat er zou gebeuren met het lek. De volgende dag was het lekkende gedeelte weer volledig droog, dus hebben we de test voortgezet. Dit keer begon de afvoer niet te lekken en realiseerden wij ons wat de daadwerkelijke oorzaak was van het probleem. De foam tussen de tank en de draagplank had water opgezogen tijdens het vullen van de tanks. Dit druppelde eruit bij het gat van de afvoer, waardoor het leek alsof er een lek was. Een paar dagen later was de afvoer nog steeds droog en werkte alles nog steeds naar behoren! De tank moet nu nog enkele dagen het water filteren. Daarna zullen we de eerste koralen in de tanks plaatsen om ze daar te gaan groeien.

We hopen jullie snel terug te zien bij onze volgende update, met hopelijk de eerste koralen klaar voor restauratie!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan