Reef Support - update I

 

Beste Blauwe Ranger,

Wij zijn nu iets langer dan anderhalve maand bezig met het Reef Support project. Er is veel gaande, dus het is tijd voor een update! 

In de eerste weken in Lombok, zijn wij druk bezig geweest met het ontwerpen van het lab. Het lab zal ongeveer vijftig vierkante meter worden. Hij zal een betonnen fundering en vloer hebben, met daarbovenop een houten structuur. Deze gaan aan elkaar verbonden worden door middel van pinnen, die het lab beter bestand maken tegen aardbevingen. Aardbevingen kunnen meerdere keren per maand voorkomen in Indonesië en we willen natuurlijk niet dat het lab al beschadigd is na de eerste maand!

De muren worden deels transparant, zodat mensen kunnen zien wat er binnen het lab gaande is. Daarnaast kan licht naar binnen schijnen om de groei van het koraal te bevorderen en zal het de krachten van de wind op het gebouw verminderen.

Naast het ontwerpen van het lab zijn wij veel samen geweest met de lokale gemeenschap op Lombok, voornamelijk omdat zij degenen zijn die het meest betrokken zullen zijn bij het lab. We hebben Herman ontmoet, de aannemer voor het Koraalrif Lab en hebben het ontwerp gepresenteerd. We hebben samen een contract opgesteld en ondertekend.

De bouw kon beginnen! In de eerste week is de betonnen fundering gebouwd, in de tweede week is het houten frame gebouwd. Inmiddels zijn wij in de derde week aangekomen. Het dak wordt afgemaakt en de muren worden toegevoegd. Volgende week worden de laatste klusjes uitgevoerd, zoals de laatste behandelingen van het hout en de installatie van elektriciteit! We hopen het lab officieel te kunnen openen op 6 januari!

Maar er is meer! Het lab is natuurlijk niks zonder de apparatuur. Dit is ten slotte wat ervoor gaat zorgen dat de gemeenschap van Lombok zelf met innovatieve technieken koraalriffen kunnen gaan herstellen. In dezelfde weken als waarin wij het lab hebben ontworpen, hebben wij de ontwerper van onze Reef tanks ontmoet, Deddy. We hebben het ontwerp van de Reef tanks besproken, hebben een contract opgesteld en de Reef tanks konden gemaakt worden! De eerste wordt geleverd op 5 januari. Deze zullen wij dan presenteren in het lab tijdens de opening. Vervolgens gaan wij twee weken zorgvuldig testen of alles werkt. Als dat allemaal goed is, kunnen we de tweede tank bestellen. Beide zijn ze gedoneerd door Students4Sustainability! 

Ten slotte hebben wij ook ons PADI-duikbrevet gehaald. Koraalriffen leven in wateren van ongeveer tien meter diep, of dieper. Dus om deze te kunnen restaureren, moeten wij natuurlijk erheen kunnen duiken. Gelukkig zijn we allemaal de training doorgekomen en we hebben al onze eerste restauratie duik gedaan! Het was een groots succes (voor beginnende duikers dan…)!

We wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar en tot de volgende update!

Tadé, Joppe, Alex en Xavier

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan