Lilihan Buildup | Update 2

Een paar dagen buiten de filipijnen was een goed idee. Na afloop kon iedereen weer een maandje legaal wonen op Poro Island en daarnaast hadden we een hoop goede verhalen te vertellen.

David en juliette bleven iets langer in Cebu City voordat ze naar het buitenland gingen. De reden hiervoor was dat er wat problemen waren met het boeken van tickets naar Bangkok. Ze hebben wel gezwommen in het grootste hotel van Cebu City, al was het onder de naam van familie Pietersen. Uiteindelijk gingen ze naar Taiwan wat erg mooi bleek te zijn. Hermen ging naar Bali met een grote groep vrienden. Na een paar dagen raften, bergbeklimmen en genieten van vele bintangs, kwam Hermen twee dagen voor de rest van de groep terug in Cebu. Hij maakte gebruik van deze kans om een kapper te pakken en om met wat lokale vrienden bij te praten.

Nadat de groep weer herenigd was, hadden we gelijk een zakelijke afspraak. Een projectgroep die we eerder op de universiteit (CIT-U) hadden bezocht is een opvouwbaar huis aan het bouwen voor typhoon slachtoffers. Ze zijn op zoek naar mensen om hun project te testen door er een paar maanden in te wonen. Als team staan we constant open voor nieuwe mogelijkheden dus  we hebben ze bezocht om de constructie te bekijken. Het frame was al klaar en afhankelijk van de levering van de laatste materialen zal het huis in augustus klaar zijn. Het zag er professioneel uit en we hebben afgesproken dat we onze projectlocatie voor hun project beschikbaar zullen stellen als zij voor het vervoer zorgen.

Een belangrijk deel van het project is het creëren van draagvlak bij de lokale overheid om het watersysteem naar de hele buurt uit te breiden. Hiervoor hebben we een plan gemaakt; uit Jori’s waterput en zo nodig uit andere bronnen, zal water naar een extra tank op een lokale piek worden opgepompt met zonne-energie. Vanaf daar kan het water worden verspreid naar alle omliggende huishoudens. We hebben niet alleen aan dit systeem gedacht; we hebben ook een strategie bedacht om het plan uit te voeren en de financiering rond te krijgen. Samenwerking met CIT-U speelt een belangrijke rol in het plan, dus toen we het voorlegde aan Jori en Kim, stelde we hen de volgende vraag; zouden jullie bereid zijn om een paar maanden in het opvouwbare huis te slapen tijdens de bouw van Jullie eigen huis? Jori en Kim hebben ja gezegd! Het opvouwbare huis van CIT-U wordt opgebouwd op 24 augustus.

Na het vormen van de eerste officiële samenwerking tussen TU Delft en CIT-U, moest er met meer stakeholders worden gesproken. De lokale piek waar de extra watertank gebouwd moet worden, is deels eigendom van Edwin. Hij is voorzitter van Purok Gemelina, de raad van de wijk waar ze water nodig hebben. We zijn met hem gaan praten en na een lange vertaalsessie door Kim, antwoordde hij dat hij zijn land beschikbaar zou stellen. Een paar dagen later hebben we ons plan gepresenteerd aan de water association van barangay Altavista. Altavista is een deelgemeente in de gemeent Poro en Gemelina en de project locatie maken daar deel van uit. De association beheert het watersysteem voor Altavista maar ze hebben niet genoeg geld om te investeren in een watersysteem voor Gemelina. Volgens ons plan hoeft de vereniging niet te betalen voor het project. Nadat we het plan, inclusief het financiele gedeelte, hadden gepresenteerd, ging de voorzitter van de association ermee akkoord om arbeid te leven als wij de financien rond zouden krijgen. We zijn nog druk bezig met het werven van geld; hopelijk kunnen we hier in de volgende update meer over vertellen.

Naast onze plannen voor de toekomst hebben we ook nog tastbare vooruitgang geboekt. We hebben het land onderzocht en we hebben de locaties gekozen voor een waterput, een tank en een huis. We hebben grondmonsters genomen en we hebben grondwater aangetroffen op de locatie van de put. Daarnaast hebben we het pompdebiet en de opslagcapaciteit berekend voor een persoonlijk watersystem en een uitbreiding naar Gemelina. Alle onderdelen van het project zullen worden uitgevoerd door een voorman genaamd Nelo. Hij is een bekende vakman op Poro Island en meerdere mensen hebben hem aanbevolen. Nelo was in eerste instantie van plan om voor zijn oude baas te werken na zijn huidige project maar door hem het project te laten zien en zijn salaris te verhogen met 75 pesos, hebben we hem overtuigd om voor ons te werken. Vanaf 20 augustus begint hij fulltime aan de waterput en een tank waarna hij met het huis zal beginnen. We zijn ontzettend blij om hem in het team te hebben!

Deze week zijn we weer in Cebu City geweest. Het belangrijkste doel van ons bezoek was om alle onderdelen voor het project uit te zoeken. Hiervoor moesten we langs allerlei speciaalzaken en bouwmarkten. We zijn inmiddels bekend met het verschrikkelijke verkeer in Cebu City dus we besloten deze keer om scooters te huren. In de drukke stad gelden de wetten van de jungle; we hebben geleerd dat je moet eten om niet gegeten te worden. Rondrijden was leuk en we hebben een lange lijst met producten en prijzen verzameld. Op de tweede dag hebben we een tweede universiteit bezocht; de universiteit van San Carlos. We zijn op de faculteit Architectuur geweest voor een demonstratie van een professor genaamd Ravina over een typhoon bestendig huis dat al meer dan 300 keer door NGOs is gebouwd in rampgebieden. Ook hebben we met een onderzoeker genaamd Breijan gesproken over het bouwen met bamboe. Beide gesprekken gaven ons goede inzichten voor het typhoon bestendig maken van ons eigen ontwerp.

Het conceptuele ontwerp van het huis is klaar. We maken een digitaal model om bouwtekeningen te maken en we zijn van plan om alle details met onze voorman te bespreken zodra hij aan ons project begint. We maken een document om alle ontwerp elementen uit te leggen en we zijn van plan om een mockup te zodat ons werk goed wordt overgedragen. We zullen ons ontwerp aan jullie laten zien zodra het model klaar is. Verder wordt er al gewerkt op het land zonder Nelo. Op 13 augustus zijn twee lokale arbeiders begonnen met het voorbereiden van het project. Ze zullen Nelo en zijn team helpen tijdens het gehele project maar ze wachten op instructies voor de waterput. In de tussentijd verbeteren ze de toegangsweg naar Lilihan Hill. Op vrijdag de 17de zullen we Nelo en de plaatselijke arbeiders ontmoeten om te beginnen met de bouw van de waterput. Dit zal de officiële start zijn van de uitvoer van Lilihan Buildup.


Onze volgende update zal waarschijnlijk de laatste update uit de Filipijnen zijn. Dan zullen we ons ontwerp en de voortgang met de waterput laten zien. Hopelijk hebben we dan ook goed nieuws over de financiering van de vervolgstap van het project.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan