Lilihan Buildup | Laatste update

Het is een paar weken geleden dat we de project locatie aan onze voorman Nilo lieten zien. Met hem hebben we bepaald waar de waterput moest komen waarna de arbeiders zijn begonnen met graven. Omdat we die dag toch op Lilihan Hill waren, vonden we het een goed moment om eens via de andere kant omlaag te rijden.

Tot dan toe hadden we een duidelijk beeld van het water probleem in Gemelina. Barangay Cansa Busab, aan de andere kant van de heuvel, was daarentegen volledig onbekend voor ons. We kregen snel een indruk omdat een lokale jongen ons een rondleiding gaf langs de waterbronnen. Daarnaast legde de voormalige voorzitter van de Barangay ons uit dat alle mensen naar gedeelde aftappunten moeten lopen die met een tuinslang uit lokale riviertjes worden gevuld. Sommige daarvan drogen volledig uit tijdens het droge seizoen. Er is niet veel dat we op dit moment kunnen doen maar na het oplossen van het water probleem in Gemelina, is er zeker een nieuwe uitdaging.


Voor het water systeem op Jori ' s land, hebben we mooie stappen gemaakt. Samen met Jori en Kim hebben we een 4 ampère, 12 volt, onderwaterpomp besteld die rustig 6 liter per minuut gaat pompen naar een tank op Jori ' s land. We zijn erg benieuwd naar de werking van de pomp maar helaas zal het apparaat pas worden geleverd als we net weg zijn. We weten al wel hoe de rest van het systeem er uit ziet. Op 21 augustus gingen Hermen, Jori en Kim naar Cebu om alle  hardware te kopen voor het opwekken van zonne-energie. In een auto gevuld met een gigantische batterij, een zonnepaneel, een regelsysteem en een paar power tools, kwamen ze terug op Poro Island waarna de installatie van ons systeem kon beginnen.

Onze strategie voor de realisatie van het plan om kraanwater te regelen voor de mensen in Gemelina heeft ons geleid naar een specifieke dag in augustus; op 25 augustus hadden we een meeting en een project bezoek gepland met de burgemeester van Poro. We hebben ons best gedaan voor dit moment. De voorbereidingen begonnen op 22 augustus toen David en Hermen de fundering aanlegden voor een opvouwbaar huis van Filipijnse student dat op 23 augustus zou arriveren. Jori en Kim zullen tijdelijk leven in het opvouwbare huis; dit geeft een mooie demonstratie van het gebruik van zonne-energie van een klein huishouden. ondertussen vouwde Juliëtte kokos bladeren voor een payak waarin we zouden lunchen met de burgemeester.


Het zware werk ging door toen onze backup van 5 studenten en 2 ingehuurde timmerlieden arriveerde. Ze waren om 1:00 ‘s nachts opgestaan in Cebu City om hun huis op een vrachtwagen te laden, een veerboot te nemen, en om 8:00 uur bij ons aan te komen. We aten snel ontbijt en namen ze mee naar de projectlocatie. Halverwege is er een aardverschuiving geweest waardoor de weg te smal is voor auto ' s. Om die reden moest alles met de hand verder omhoog gebracht worden. Met hulp van David, Hermen en hun motoren, is de groep heel de dag bezig geweest om alle delen van het huis naar de projectlocatie te brengen. Die nacht sliep iedereen als een blok. De volgende dag heeft de groep uit Cebu het huis opgebouwd en hebben wij een nabijgelegen put onderzocht, potentiele locaties voor extra putten gevonden, en boodschappen gedaan voor onze lunch met de burgemeester. Die nacht sliepen de studenten uit Cebu in hun eigen creatie waardoor wij in all rust de nacht konden doorwerken om onze powerpoint presentatie en ons zonne-energie prototype af te maken.

Na een paar laatste voorbereidingen, zagen we de burgemeester om 11:00 uur 's ochtends. Hermen legde het plan, de kosten en de voordelen uit. We kregen het geweldige antwoord dat de gemeente het project zou sponsoren! De gemeente zal een waterreservoir en leidingen naar de huishoudens aanleggen en betalen. Ons plan is om een tweede studenten team uit te nodigen om een systeem te ontwerpen om het reservoir te vullen uit lokale waterputten door middel van zonne-energie. Wij denken allemaal dat we Gemelina van water kunnen voorzien met de beschikbare bronnen en we hopen dat deze aanpak een voorbeeld zal zijn voor Cansa Busab en dat zonne-energie vaker gebruikt zal gaan worden. Na de presentatie ging de burgemeester mee naar boven voor een demonstratie van het zonne-energie prototype dat David had gemaakt en daarna werd er een heerlijke lunch geserveerd door Juliette en Kim.

De laatste dagen op Poro Island hebben we hard doorgewerkt. David moest het 3d model van ons huis afmaken om Jori en Kim uit te leggen hoe het gebouwd zou worden. Juliëtte werkte aan een gedenksteen voor ons team; de watertank op Jori ' s land zal in beton worden gestort dus daar zal ons logo in gegraveerd worden. Onze deal met de burgemeester leverde ook extra werk op. De plichten van de all betrokken partijen moesten in een overeenkomst worden vastgelegd. Hermen kreeg hulp van een advocaat in Cebu City en stelde een contract op voor Kim, het lokale waterschap, de burgemeester en het project team. Op de dag dat alle partijen het contract zouden ondertekenen bleek dat het waterschap niet het risico wilde nemen om het onderhoud op zich te nemen. Om die reden zijn ze uit het contract gehaald en zal de gemeente de volledige controle over het systeem krijgen. Door de wijziging van de overeenkomst wordt er een nieuw contract opgesteld dat zal worden ondertekend als ons team alweer in Nederland is. Daarom hebben we Jori gemachtigd om het nieuwe contract namens ons te ondertekenen.

Tot slot hebben we nog een overeenkomst afgesloten; we zijn blij om te zeggen dat de Rinnie Huizinga Stichting bij zal dragen aan het vervolg van Lilihan Buildup. Dit is een geweldige start voor het toekomstige studenten team. Naast ons harde werk in de laatste week hebben we ook een afscheidsfeestje georganiseerd. Iedereen die we hebben leren kennen was welkom. We hebben de BBQ aangezwengeld en zelfgemaakte milkshakes en tosties geserveerd. We hadden bezoekers van alle leeftijden en we hebben op Filipijnse wijze karaoke gezongen. Een dag later namen Hermen en Juliëtte afscheid van de Filipijnen terwijl David nog een paar dagen in Cebu is gebleven. Deze update is geplaatst vanuit Nederland. We zijn terug, maar ons project is nog niet klaar; we zullen ons project promoten onder studenten en bedrijven en we gaan ons best doen om een leuke nieuwe groep te vormen om het waterprobleem in Gemelina aan te pakken.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan