Lilihan Buildup | Eerste weken

Vorige week hebben we onze tijd doorgebracht in Cebu City voor onze zoektocht naar kennis. Dat ging voorspoedig.

Op dinsdag 17-07 habben we een ontmoeting gepland met een bedrijf dat gespecialiseerd is in deep wells maar de man was er niet... In plaats daarvan kwamen we een architect tegen die een vergadering had in hetzelfde gebouw. Zijn vergadering was uitgesteld dus we hebben anderhalf uur gepraat over alle geschikte methoden voor het bouwen van een traditioneel, typhoon bestendig huis. De dag erna bezochten we Cebu Institute of Technology (CIT-U). Daar gaven we een interactieve presentatie, kregen we een rondleiding door de faculteit en hadden we lunch met het hoofd van de afdeling Civiele Techniek. We hebben veel ideeën uitgewisseld en een waardevolle connectie gemaakt. Verder hebben we de prijzen van materialen vergeleken in een bouwmarkt en een taxi genomen naar een bedrijf dat zonnepanelen installeert om ons te laten informeren over de mogelijkheden.

De volgende dag hadden we een vergadering bij het Architecten bureau, VSA design. Zij richten zich op grote commerciële projecten maar ze doen soms vrijwillig werk door te helpen met kleinere projecten zoals die van ons. We hebben wat kennis gekregen over traditionele architectuur en we kunnen daar terug komen om feedback te krijgen over ons ontwerp. We hadden ons laatste informatieve moment in Cebu City met de eigenaar van een boorbedrijf genaamd Pacana Engineering Works. Deze aannemer was gevestigd in een klein straatje met kippen en een open riool. In zijn kleine kantoor was het echter gekoeld en schoon. Hij gaf ons alle nodige informatie over deepwells en omdat het heel hard begon te regenen bleven we gezellig even hangen om te babbelen over de Filipijnse politiek. Na onze laatste ontmoeting in Cebu City namen we een bus naar Moalboal. Natuurlijk hebben we daar motorfietsen gehuurd. Vervolgens gingen we naar bed in een resort genaamd Eskapo Verde.

Eskapo Verde is een resort dat David al ontdekt had terwijl hij een week alleen doorbracht in Cebu. Als Building Engineers waren we absoluut gefascineerd door de manier waarop het resort is opgebouwd. Alle lodges zijn gemaakt van prachtig houtwerk terwijl ze nogsteeds resistent zijn tegen de harde omstandigheden van het mangrove bos waar het resort zich bevindt. Afgezien van het beste voedsel dat we tot dan toe hadden gehad, kregen we een rondleiding van een van de mede-eigenaren die zijn hart en ziel had gestopt in het ontwerp en de bouw van het resort. Zijn input gaf ons veel inzichten voor het ontwerpen van een huis. Bovendien huurden we pedelboards in het resort om het mangrove bos te verkennen. Juliëtte moest gered worden omdat de wind op de terugweg sterker bleek dan verwacht maar daarna was het gewoon weer een nieuwe ervaring om over te lachen.

Na de stilte van de mangroven, vonden we dat het tijd was voor wat actie. Daarom gingen we canyoneeren. Nadat we onze 1500 pesos aan adrenaline hadden gehad, gingen we naar panagsama beach, waar we een straat met bars vonden om wat stoom af te blazen; na vijf dagen aan reizen en interviews voelde het eindelijk als weekend. Het was ook weekend dus we namen het er van. Op zaterdag de 21ste gingen we met sardientjes zwemmen in het koraalrif. Er waren meer Koreanen met reddingsvesten in het water dan vissen maar dat was een hele ervaring opzich. Daarna namen we onze motoren mee de bergen in. We voelden ons zo levendig op de bergweggetjes dat we de kans namen om het moment te vangen in een uitgebreide fotoshoot.

Inmiddels hebben we alweer een week gewerkt op Poro Island en hebben we alle informatie verwerkt die we op Cebu hebben verzameld. Een week in ons eigen appartement gaf ons de gelegenheid om allerlei verschillende maaltijden te koken. Een Filipijnse versie van ouderwetse Nederlandse hutspot bleek onze beste move te zijn. Die week hebben we ook met de burgemeester gesproken over de visie van ons project. Hij deelde ook zijn politieke ambities met ons en als we met een goed plan komen, kunnen we hem nogmaals bezoeken om te praten over de mogelijkheid om samen te werken. Voor Jori ' s land hebben we al een goed plan gemaakt; we weten waar we een put gaan bouwen, welke installaties we nodig hebben en hoe we in de toekomst kunnen uitbreiden. Op 30-07 zijn we terug gegaan naar Cebu City om CIT-U nog eens te raadplegen. Vanaf daar hebben we een paar dagen vrij genomen in het buitenland om ons gratis verblijf met 30 dagen te verlengen. Daarna beginnen we met de bouw van de waterput en maken we het ontwerp van ons huis af.

Blijf op de hoogte als je nieuwsgierig bent naar de bouw. Hopelijk kunnen we in de maand augustus wat actie laten zien.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan