Laatste update Riziqi 2.0

Hier een korte update van Deborah, net terug uit Tanzania. Tijdens mijn tijd in Tanzania heb ik in Arusha, Sinoni (een opkomende semi-ruraal gebied aan de rand van de stad) exploratief onderzoek uitgevoerd. Dit betekent dat ik interviews heb uitgevoerd in de community daar met een aantal gezinnen (zie foto’s). 

Daarnaast heb ik ook opvallende en minder opvallende observaties uitgevoerd bij dagelijkse activiteiten van de gezinnen. Aangezien mijn voorgestelde oplossing werkt met hitte als input heb ik vooral kookactiviteiten geobserveerd van vrouwen. Waar vooraf ik de oplossing zag in een setting met solar collectoren, heeft het bezoek mijn blik veranderd en ben ik op het idee gekomen om de toepassing te veranderen naar energie opwekken tijdens het koken. Dit omdat de meest interessante findings waren dat vrouwen vaak wel 2-4 uur bezig zijn met koken. Dit doen zij vaak ook op hout, houtskool of kerosine. Hoewel deze middelen vervuilend zijn, zijn dit helaas de middelen waartoe zij toegang hebben.

Dit stuurde mij in de richting van het “toepasbaar maken van de oplossing voor de veel gebruikte kook stoves”. Als eindvisie zie ik voor mij dat vrouwen hun kookgewoontes zullen veranderen en gebruik zullen maken van schonere middelen zoals solar en biogas. Echter vormt dit een tussenstap voor degenen waarvoor dit tijdelijk en te grote investering is en maakt het toereiken van deze oplossing het mogelijk om geleidelijk aan huidige kookgewoontes te leren veranderen.  

Om mijn visie tastbaar te maken heb ik getracht in de werkplaats van een lokale innovatie incubator AISE Twende (http://www.twende-tanzania.org) met de zeer verwelkomende en behulpzame werknemers met toegankelijke materialen een prototype te ontwikkelen met meerder functies in zich had. Waar het doel was een powerbank op te laden met het nieuwe prototype, miste er een essentieel elektronisch component waardoor het tweede prototype de functies had van het opladen van een oplaadbare batterij en het belichten van een led.

Nu ik in Nederland terug ben kan ik mijn visie beter vormgeven en is het doel om voor mijn afstudeerpresentatie dan ook alles in mijn prototype te verwerken wat ik voor ogen heb. Daarnaast ben ik bezig met het vormgeven van mijn thesis en verwacht ik  tussen half maart en eind maart af te studeren. 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan