Kickstart Okana Update I

Hier het eerste nieuws vanuit Okana! Na een paar dagen Nairobi zijn we aangekomen in het afgelegen dorpje Okana. In het midden van Okana road bevind zich de SRI compound, een NGO opgericht door Jowi. Op het compound staan de Pavilions van het project ‘Pavilions for Okana’ in een vrij ver gevorderd stadium. Ondanks het feit dat het zaterdag was, waren er nog een aantal werkers hard aan het werk. De drie Pavilions zijn al volledig gebouwd en al het elektra is aangelegd.  Nu is het alleen nog een kwestie van schilderen en inrichten waarna de Pavilions klaar zijn voor gebruik.

Voor ons minor project staat centraal dat we er voor gaan zorgen dat deze Pavilions financieel onafhankelijk zullen worden. Dit zal gebeuren door het cybercafé, de bibliotheek en verschillende producten gekoppeld aan het centrum. Een van deze producten is de BamGoo bike, waar we ons in onze S4S updates op zullen focussen.

Naast de Pavilions is er op de compound ook nog een workshop aanwezig. Hier worden naast opdrachten die verkregen worden ook de meubels voor de Pavilions gemaakt. Ook ons guesthouse bevindt zich op de compound, een naar Okana maatstaven zeer luxueus appartement. Na in de eerste week vooral gewend te raken aan de African Lifestyle met bijbehorende hitte en werktempo, hebben we ons bezig gehouden met het meehelpen aan de meubels en een plan opgesteld voor de komende maanden. Aangezien Sara en Serena, de twee designers van de BamGoo bike, zelf eind november ook naar Okana zullen komen en we onze tijd hier moeten verdelen tussen de Pavilions en het de BamGoo.

Deze eerste weken stonden vooral in het teken van research doen. We zijn het dorp ingegaan en hebben aan de inwoners gevraagd hoe zij hun producten vervoeren. Ook hebben we onderzocht hoeveel mensen nou eigenlijk een fiets bezitten. Naast dat bij iedereen binnen op een plastic krukje ontvangen worden een hele bijzondere ervaring is, hebben we dit gedaan zodat we beter in kaart kunnen brengen of er vraag naar een concept als de BamGoo bike is. Daarnaast zijn we begonnen met het verzamelen van het benodigde materiaal. De meeste materialen zijn ook gebruikt voor het bouwen van de Pavilions. We hebben wat samples verzameld voor de stoffen zakken en hebben gekeken naar verschillende klemmen. Volgens Afrikaanse stijl duurt alles wel een stuk langer en worden we vaak de verkeerde kant opgestuurd, maar dat mag de pret niet drukken.

Het eerste prototype is ook al gebouwd. Het is niet volledig volgens het design van de twee Ierse, maar om toch iets te kunnen laten zien aan de inwoners leek het ons verstandig om het alvast tastbaar te maken. Nu kunnen we dit eerste prototype gebruiken om in Okana na te vragen of dit een product is dat zij zouden aanschaffen. 

Kisumu zelf is een zeer bedrijvige en drukke stad slechts twintig minuten buiten Okana. Al tijdens een van onze eerste bezoekjes aan deze stad, nadat we ons in een busje met minstens 20 andere gepropt hadden,  viel het ons op dat er in deze stad een stuk meer fietsen aanwezig zijn. Na wat rond te hebben gevraagd blijkt dat deze fietsen vooral als een soort van taxi gebruikt worden. De bestuurder vervoert tegen betaling personen met hun goederen naar verschillende plaatsen in de stad. Kisumu is dus voor de BamGoo zeker een interessante afzetmarkt. 

Voor de komende weken staat vooral de komst van de designers op het programma. Met hen willen we dit project graag opstarten en we zien er naar uit de eerste BamGoo fiets in gebruik te zien!

Wil je op de hoogte blijven van ons project? Bezoek en like dan onze facebook pagina Kickstart Okana!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan