Kangaroo Chair - Update III

De Kangaroo Chair, een stoel voor het beoefenen van Kangaroo Mother Care in ziekenhuizen met weinig middelen. Deze stoel is ontworpen voor moeders om acht uur per dag Kangaroo Mother Care te beoefenen met hun premature baby. Het is het eindresultaat (en helaas de laatste update) van ons 10 weken durende avontuur in Kampala, waar we samen met Design Without Borders hebben gewerkt aan oplossingen voor deze moeders. Het was een intens maar zeer interessant project, en we kunnen gerust zeggen dat we veel van hen hebben geleerd.

Het ontwerp

Het ontwerp en het mechanisme van de stoel is gebaseerd op een stoel die u misschien herkent: de Zero Gravity Chair. Uit ons onderzoek bleek dat de zero gravity positie, een positie waarbij je lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld is over het zitvlak, de beste positie is om KMC te beoefenen. Ten eerste zijn de benen van de moeder verhoogd om de circulatie te bevorderen en de postnatale zwelling in de voeten en benen te verminderen die moeders vaak ervaren na de bevalling. Ten tweede ligt de baby in een hellende positie van 30-40 graden, wat de baby helpt te ademen. Ten derde ligt de moeder in een positie waarin zij comfortabel kan slapen en wordt haar lichaamsgewicht zodanig verdeeld dat pijn bij langdurig zitten wordt voorkomen. Ten slotte pakt de stoel het gebrek aan ruimte aan, dat een grote belemmering vormt voor de praktijk van KMC in ziekenhuizen met weinig middelen. Door het gebrek aan ruimte voor KMC in de ziekenhuizen waar we onderzoek deden, werden moeders eerder ontslagen dan gewenst. Het zorgde ervoor dat moeders KMC moesten oefenen op banken in andere ziekenhuisruimtes en ontmoedigde moeders om elke dag acht uur lang KMC te beoefenen. De Kangaroo Chair heeft twee posities, een rechtop zittende positie en een liggende positie om te slapen of te rusten. De stoel is een vervanging voor de enorme bedden en stoelen die momenteel in gebruik zijn.

Toekomstperspectief

Om deze oplossing algemeen beschikbaar te maken in ziekenhuizen was een nieuw ontwerp van de oorspronkelijke stoel nodig. De originele zero gravity stoel is momenteel gemaakt in China en geïmporteerd naar Uganda, en hij is niet ontworpen voor gebruik in ziekenhuizen. We hebben de stoel volledig herontworpen om de productie door lokale fabrikanten mogelijk te maken.

We hebben de stoel in verschillende ziekenhuizen gevalideerd om te zien welke aanpassingen in verdere iteraties zullen worden gemaakt. Nu we de afmetingen voor een moeiteloos werkend mechanisme hebben vastgelegd, gaat Design Without Borders de stoel testen in roestvrij staal en aluminium, wat beter geschikte materialen zijn voor gebruik in ziekenhuizen en de productie van de stoel op grotere schaal mogelijk maken.

Ook aan de andere concepten wordt nog gewerkt door het Design Without Borders team in Kampala. We zijn zeer dankbaar dat we met hen hebben kunnen samenwerken aan dit project. We hebben kunnen leren van hun eerdere ervaringen in verschillende sectoren. Bekijk ze hier!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan