Kairoh Garden - Update I

Na onze voorbereiding van 10 weken in Nederland zijn we vertrokken naar Gambia. Tijdens de voorbereidingen hebben we een klein hydroponic systeem gebouwd om te testen hoe het werkt. Hierdoor denken wij in Gambia beter in staat te zijn het uit te leggen aan de lokale mensen en het ook daadwerkelijk met lokale materialen te bouwen.


In de eerste week hebben we ons vooral georiënteerd op het land, de cultuur en de mensen. We hebben verschillende scholen bezocht en hebben met lokale mensen gepraat en geleefd. Daarnaast hebben we alle mensen ontmoet die betrokken zullen zijn bij ons project. Als eerste hebben we een meeting gehad met Aziz. Hij is de manager van het Agriculture Centre waar wij uiteindelijk workshops zullen gaan geven over het gebouwde systeem. Daarna zijn we naar de community garden in Kuntaur geweest waar de vrouwen werken bij wie we uiteindelijk het systeem willen implementeren en achter willen laten. Ze waren gelijk al erg enthousiast dat wij er zijn en ze kijken ernaar uit om samen te werken. Er is een comité van vrouwen waarmee we contact kunnen houden en die de leiding hebben binnen de groep. Als laatste zijn we bij de school langs geweest waar we samen met de leerlingen het hydroponics systeem gaan ontwikkelen. We hebben gepraat over onze verwachtingen en hun verwachtingen en over de planning. Ook de school is erg enthousiast om samen te werken en ze hebben al een zaaibed gemaakt waar sla in aan het groeien is. Hierdoor kunnen we de plantjes direct oppotten als we het systeem gebouwd hebben.


In de tweede week zijn we gestart met uitleg geven over hydroponics aan de leerlingen. Het is belangrijk dat ze er alles over weten voordat we daadwerkelijk met het bouwen beginnen. Daarna hebben we samen met hen een interview opgesteld om met vrouwen in community gardens te houden om te kijken naar de grootste problemen die ze op dit moment hebben. Samen met de leerlingen zijn we naar drie verschillende community gardens gegaan en hebben ze de vrouwen geïnterviewd. Daarnaast zijn wij nog terug gegaan naar de community garden in Kuntaur om nog twee vrouwen te interviewen. De belangrijkste uitkomsten van de interviews zijn:

 

  • Er is niet genoeg water. Er zijn te weinig putten om alle vrouwen van genoeg water te voorzien om te verbouwen.
  • Uitbreiding van de tuinen was mogelijk qua grond, maar door tekort aan water is het niet mogelijk om meer te verbouwen.
  • Ze hebben last van dieren die de gewassen opeten zoals apen, nijlpaarden, koeien en geiten.
  • Ze hebben geen kennis van andere methoden. Ze gebruiken alleen de methode die ze al kennen.
  • Het putten en dragen van het water is fysiek erg zwaar. Ze krijgen hier last van op de borst.
  • Hardnekkig onkruid en zure bodem.

 

 

Het toepassen van een hydroponics systeem lijkt veel van deze problemen op te kunnen lossen. We hebben de vrouwen ook verteld over de techniek en ze zijn er erg enthousiast over. Ze denken dat het ook zou kunnen werken in Gambia.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan