Kairoh Garden - Project Completed!

Na terugkomst van de kerstvakantie op de school zijn we erachter gekomen dat de meeste plantjes in het systeem het helaas niet hadden overleefd. Echter zegt dit niet per se iets over ons systeem omdat de plantjes eigenlijk niet groot genoeg waren om te worden omgepoot. We kwamen er na de kerstvakantie achter dat het seedbed die de tuinman van de school had gemaakt niet goed was. Hij had namelijk geen voedingstoffen aan het seedbed toegevoegd waar door de seedlings heel langzaam groeiden en nog te zwak waren toen wij ze hadden omgepoot in onze systemen. Verder was het water niveau in de oil cans te veel gezakt waardoor de wortels van de kleine seedlings het water niet goed konden opnemen. Alleen de seedlings met grotere wortels die al sterker waren hebben het overleefd en zijn nog steeds aan het groeien. Omdat er geen nieuwe seedlings beschikbaar waren en we geen tijd hadden om daar op te wachten, konden we niet verder werken op de school en hebben we onze focus gelegd op de voortgang van het project na ons vertrek. De school wil namelijk graag door met het onderzoeken van hydroponics en dus doorgaan met het project! 

In de vorige update hebben we al gepraat over Aziz. Hij is ook bereid het project voort te zetten! Daarom zijn we een paar dagen bij het Agriculture Center langs geweest, waar hij de manager is, om hem te helpen op te starten met z’n eigen hydroponics systeem. We hebben eenzelfde systeem gemaakt als op de school maar dan met wat verbeteringen. 

Voor de voortgang van het project hebben we een hydroponics team opgezet van 5 personen die kennis hebben van hydroponics en gemotiveerd zijn om het project voort te zetten. Onder andere Aziz en de docent van de school maken deel uit van het team. Ook Otto Koesen, onze project begeleider uit Nederland, wil het project voortzetten. Hij kan zijn kennis vanuit Nederland delen en is bereid om voedingsstoffen en pompjes vanuit Nederland te sturen. Zolang het kleinschalig blijft, heeft hij daar ook een klein budget voor beschikbaar. Daarnaast zal de groep meer onderzoek gaan doen naar beschikbaarheid van voedingsstoffen en het importeren vanuit Senegal omdat dit een makkelijkere en goedkopere manier zal zijn. Bovendien is het Agriculture Center van Aziz een punt waar veel vrouwen in de community gardens langs kunnen komen en hij zal ervoor zorgen dat het systeem uiteindelijk bij hun terecht komt. Samen met Aziz zijn we naar de vrouwen van de community garden gegaan waar wij het systeem willen implementeren. We hebben verteld wat wij hebben onderzocht en dat Aziz er mee verder gaat om het in de toekomst mogelijk te maken een systeem te implementeren in community gardens. De vrouwen van deze community garden zijn van plan om wekelijks langs Aziz te gaan om te kijken naar zijn systeem. We hebben een Whatsapp groep gemaakt met de deelnemers van het team zodat er makkelijk contact kan worden gehouden.

Wij hopen dat door deze groep hydroponics kan worden voortgezet in Gambia en dat er uiteindelijk wellicht een winkeltje kan worden gestart met de benodigdheden die nog niet beschikbaar zijn zodat het verder kan groeien.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan