IWACA-TECH | Water kwaliteit en evaluatie

Bom dia,

De afgelopen twee weken stonden in het thema van onder andere waterkwaliteit. Onze expert op dit gebied is Jessie-Lynn van Egmond. Zij studeert Environmental Engineering en houdt ze zich bezig met de analyse van waterkwaliteit van irrigatiewater en grondwater.

Met haar waterlab verzameld in Delft creëerde ze haar eigen laboratorium omdat er hier geen apparatuur beschikbaar is op de plantage. Op deze manier kan ze verschillende parameters benaderen, zoals EC, pH, nitraat, hardheid, natrium, ammonium, fosfaat van het water en andere belangrijke parameters die de groei van het suikerriet kunnen beïnvloeden wanneer waarden specifieke normen overschrijden.


Samen met de Mozambikaanse buddy Milton analyseren ze het water dat uit het veld wordt gehaald. Uiteindelijk zullen de eindresultaten aantonen of specifieke waarden slecht of goed zijn voor het suikerriet en dus de uiteindelijke opbrengst in het veld verminderen of verhogen.


Hiernaast focussen we ook op het thema hydraulische infrastructuur waar onze ingenieur in spe; Gijs van den Munckhof zich mee bezig houdt. Zijn focus ligt op het schatten van de debieten die door de kanalen gaan; hoeveel water bereikt de suikerrietvelden eigenlijk en hoe snel?

Dit zal helpen om samen met Ruud Kassing een Model Predictive Controller te maken. Dit is een systeem waarbij op basis van foto's van de waterniveaus specifieke debieten bekend zijn. Dit is belangrijk om te weten wanneer je denkt aan het besparen van water en dus efficiënt gebruik wilt maken van het water dat door de kanalen stroomt.

Samen met een team voor de evaluatie van ‘furrows’ van Tongaat onder leiding van Pedro hebben we een evaluatie uitgevoerd waarbij een Parshall-flume werd gebruikt om de stromingen in het aarde kanaal te meten. Ook de contacttijd van het water op het veld werd gemeten waardoor je dus weet hoeveel er infiltreert en hoe lang dit duurt.

Voor goede metingen moest het kanaal wel schoon zijn, dus hebben de jongens dit uiteindelijk zelf moeten doen omdat onderhoud hier niet een prioriteit is…

 

Ate logo!

 

Team IWACA-TECH

 

Jessie-Lynn, Kirsten, Sten, David, Gijs en Judith

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan