Electric Fence Bardiya | Update 2

Nu het heerlijk avondje is gekomen, hebben wij ons hier in Nepal weten te onthouden van de pietendiscussie. Sinds de vorige update zijn er weer een hoop dingen veranderd. Waar we ongeveer drie weken geleden nog in Thakurdwara waren, in en om het kantoor van NTNC, verblijven we nu al weer ruim twee weken in Janaknagar, een gehucht in de top van de delta die Geruwa is. Met aan de westkant de Karnali en aan de oostkant Bardiya National Park behoort ook Geruwa tot de bufferzone. Geruwa is het gebied waar het daadwerkelijke hek omheen staat en waar ons nieuwe bedachte design als het goed is gaat worden geïmplementeerd.

Met ons verblijf in Geruwa hebben we de test site in Lamkauli (in het nationale park) achter ons gelaten, omdat het daar wachten is tot de olifanten langskomen. Tot op heden is dat helaas nog niet geval geweest, waarschijnlijk omdat de olifanten zich ergens anders in het park ophouden. Hier, in Geruwa, zijn we meteen aan de slag gegaan. Tot nu toe hebben we veel gesprekken gehad met de verantwoordelijken voor delen van het hek, langs het grootste deel van hek gelopen en bedacht wat de volgende stap gaat worden. Uit ons onderzoek naar de huidige fouten in het hek en de gesprekken met de verantwoordelijken is gebleken dat er behoefte is aan meer educatie, voornamelijk door fouten en de oplossing te laten zien. Na overleg met zowel NTNC als HTF hebben we groen licht gekregen om een nieuwe test site in Geruwa zelf te gaan bouwen, hierna demo site genoemd, vanwege het educatieve aspect.

De afgelopen dagen zijn we dan ook druk bezig geweest met het kiezen van de juiste locatie, het verzamelen van de benodigde materialen en afspraken maken met de lokale bevolking over de vervolgstappen. De locatie is gevonden, in een open plek in het community forest, ruim 100 meter buiten het huidige hek, is het noorden van de delta. Ook wordt nu de laatste hand gelegd aan het verzamelen van de materialen: alleen de accu’s en zonnepanelen waarop het hek en bijbehorende camera’s zal draaien dienen nog te worden opgehaald in een provinciestadje. Ook zijn we erg tevreden met de vervolgstap: mocht de demo site aanslaan, en het hek succesvol olifanten tegen houden heeft de chair person van een van de delen van het hek toegezegd dat we zijn gedeelte zo snel mogelijk mogen verbeteren door het nieuwe design te implementeren.

 

Concluderend gaat het erg goed met het project! Ook is en blijft Geruwa een prachtig gebied. De mensen leven hier zelfvoorzienend, in lemen huisjes en veel werken nog op de rijstvelden. De omgeving is prachtig, de rivieren zijn heerlijk koud en het is een geweldige ervaring hier zo lang te mogen verblijven: met de mensen samen te eten en te leven. Geruwa is dan ook echt een aanrader ooit heen te gaan.

 

Tot de volgende keer! Groetjes,

Flip, Thomas & Wessel

 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan