Electric Fence Bardiya | Afronding van het project

Sinds de vorige keer zijn er weer een hoop ontwikkelingen. Toen waren we, net als nu, in Thakurdwara, het dorpje bij de ingang van het nationale park. Zoals toen vermeld waren we bezig met de test site in het park, waar muizen de bedrading van het camerasysteem kapot hadden gebeten en het hek weer opgebouwd diende te worden. Beide is gelukt binnen de planning van een week na aankomst in Thakurdwara op 3 januari.

Na deze week vertrokken we weer naar Geruwa, waar de andere test site ook afgemaakt moest worden. Het monitoringssysteem moest worden opgehangen, maar we wilden daarnaast ook graag nog wat modificaties doen. Zo wilden we graag de palen in de grond beter verankeren door wat beton rond de voet te storten. Draaiingen kunnen zo worden opgevangen en voor olifanten wordt het ook moeilijker de paal om te trekken. Daarnaast hebben we op enkele palen ook een draad aan de onderkant van de arm gespannen om te voorkomen dat de arm omhoog schiet bij het spannen en bij een grote onverwachte kracht van onderen op de draad.

Naast deze technische aanpassingen aan het hek en het ophangen van de camera’s hebben we ook een zogenaamde dining table gemaakt. Belangrijker nog was de safety station die we hebben gemaakt. Dikke houten palen met dunne platen eromheen en erbovenop aan de buitenkant, een muis- en rat-proof stalen constructie aan de binnenkant maken dat zowel mensen als dieren niet zomaar bij de apparatuur kunnen. Door zowel de dining table als de safety station binnen het hek te plaatsen worden ze ook beschermd tegen olifanten, als het hek 100% werkt natuurlijk.

Ook stonden er trainingen op het programma in Geruwa. Uiteindelijk is het helaas maar 1 geworden, maar wel de meest belangrijke. De dag voordat we weer naar Thakurdwara zouden vertrekken zijn er rond de 20 vertegenwoordigers van verschillende instanties uit Geruwa langsgekomen bij de test site. Daar hebben ze het hek kunnen aanschouwen en kunnen leren hoe het huidige hek verbeterd kan worden. Van onze Nepalese collega’s hoorden we achteraf dat ze allemaal erg onder de indruk waren van wat we hebben bereikt, wat natuurlijk erg fijn is om te horen. Tot slot hebben we gisteren de eindpresentatie gegeven aan NTNC, die ook erg tevreden waren met onze vorderingen. We zijn dan ook zeer trots dat te horen.

Morgen staat het tweede deel van onze reis terug naar Nederland op het programma: een 10-12 uur durende autorit naar Kathmandu. Hoe mooi Nepal ook is, hoe fijn we het ook hebben gehad, we hebben zin om weer naar Nederland te gaan. Tot de volgende!

Groetjes,

Flip, Thomas & Wessel

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan