Zanzibar

Locatie: Zanzibar | |
"Een duurzaam inkomen voor kunstenaars op Zanzibar"

Zenji Foundation

Het vormt een terugkerend probleem voor de Tanzaniaanse kunstenaar: hij of zij heeft een goed product ontworpen, maar kan de grote vraag niet aan en vreest daardoor klanten te verliezen. Organisatievermogen is een schaars goed onder de bevolking, veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs en de afwezigheid van zakelijke ervaring. De stichting Zenji (Zanzibar) stimuleert en helpt kunstenaars op het eiland Zanzibar om hun producten te promoten en geeft advies over hoe de kwaliteit ervan te verbeteren. Ook biedt het gelegenheden waarbij de kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

Ambachten in Zanzibar

In Zanzibar en Tanzania zijn vanouds een grote variëteit aan ambachten aanwezig. De verkoop van de lokale producten hiervan, vooral geproduceerd door vrouwen, heeft veel potentie, gezien het florerende toerisme op het eiland. De producten variëren van sieraden gemaakt van hergebruikte materialen tot kleine cadeautjes en souvenirs, en ze worden aan toeristen verkocht bij een hotel en enkele andere plekken op het eiland. De Zenji stichting, gerund door de Nederlandse Anneloes Roelandschap en haar Tanziaanse man,  wil de werkgelegenheid die dit voor vrouwen op het eiland creëert vergroten. Joris Wondergem, een student Industrieel Ontwerpen, heeft nieuwe producten ontworpen zodat de Zenji Foundation haar assortiment uit kan breiden en meer vrouwen werk kan bieden. Daarnaast heeft hij, met succes, onderzoek gedaan naar een eventuele exportlijn naar Europa om daar de producten te verkopen met een eerlijke marge voor de kunstenaars.

Toekomst

Zoals gezegd zijn er aantal nieuwe producten toegevoegd, waarbij de materialen op de rekening van S4S aangeschaft werden. In zijn korte verblijf is Joris ook begonnen met het opstellen van ideeën voor een business plan voor verdere uitbreiding van productie en verkoop. In juli 2012 is een tweede student bezig met het afronden van dit project.

Meer informatie kunt u vinden in het projectportfolio en op de website van de Zenji Foundation.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan