Reefiera Maya

Locatie: Riviera Maya, Mexico |

De Riviera Maya is een gebied aan de kust van Mexico en wordt omringd door het Meso-Amerikaanse koraalrif. Dit rif is het op één na grootste koraalrif ter wereld. 25% van alle vissoorten zijn in koraalriffen te vinden. Ook zijn koraalriffen van nature de beste kustbeschermers, omdat ze 97% van de golfenergie kunnen afvoeren voordat golven het strand bereiken.

Maar door menselijk toedoen en klimaatverandering komt dit rif in gevaar. Door de alsmaar stijgende watertemperatuur en afval van mensen sterven steeds meer koralen af. Als dit probleem niet wordt aangepakt, zullen alle koralen afgestorven zijn in 2050. Dit heeft een enorm effect op het leven onderwater. Ongeveer 25% van het zeeleven loopt het risico om uit te sterven.

Deze ontwikkelingen bedreigen niet alleen het leven onderwater, maar ook het leven op het land. Al het leven boven water is net zo afhankelijk van het ecosysteem onder water als andersom.

De koraalriffen in de Riviera Maya voorzien ook bijna twee miljoen Mexicanen van inkomen, voeding, toerisme en bescherming tegen extreme golven. Naarmate de koraalriffen meer aangetast worden en de natuurlijke barrières verdwijnen, zorgt erosie ervoor dat stranden worden weggevaagd. Het land wordt kwetsbaar voor de vernietiging door grote golven. Herstel van koraalriffen is van cruciaal belang voor de bescherming van de kust.

Wij zijn Arend, David, Evie, Henrik en Sofie, vijf studenten van de TU Delft. Voor de minor International Entrepreneurship & Development zullen wij 3 maanden meehelpen om de koraalriffen te herstellen en de kust te beschermen tegen de golven in Mexico. Dit doen wij samen met Reefy. Een startup die het eerste modulaire, kunstmatige rif aan het ontwikkelen is met een dubbel doel: stabiel genoeg om golven tegen te houden ter bescherming van de kust, én een nieuwe en complexe habitat biedt voor het algehele zeeleven. Wij zijn momenteel in samenwerking met Reefy in de Riviera Maya om onderzoek te doen naar:
1. De beste strategie voor grootschalig rifherstel en kustbescherming;
2. De huidige toegepaste golfbrekers en kunstmatige rifstructuren;
3. Innovatieve materialen voor golfbrekers dat koraalgroei bevordert.

Students4Sustainability financiert ons project zodat wij in Riviera Maya al duikend onderzoek kunnen doen naar kunstmatige riffen en materialen die koraalgroei stimuleren. Zo kan Mexico en de wereld in de toekomst beschermd worden tegen kusterosie en wordt tegelijkertijd het koraalgroei gestimuleerd door het toepassen van Reefy’s golfbrekers.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan