Project Yele

Locatie: Sierra Leone |

"Empower sustainable economic perspectives for people in Sierra Leone"

Solution: e-Luma. e= electricity. Luma = market in Temne.

 

 

eLuma

Om de huidige vicieuze cirkel van economische stagnatie in Sierra Leone te doorbreken moeten nieuwe mogelijkheden voor ondernemerschap ontwikkeld worden. eLuma, een Community Bazaar, is een business concept gericht op lokale vraag en ondernemers. In de centrale bazaar kunnen lokale bedrijfjes een winkelruimte huren, voorzien van elektriciteit en faciliteiten voor financiële zaken en coaching. Deze faciliteiten maken groei en waarde vermeerdering mogelijk en geven de lokale economie een impuls doordat nieuwe producten aangeboden worden, die in het verleden niet lokaal verkrijgbaar waren.

Onafhankelijk in 2015

Team Yele bestaat uit acht (oud)studenten van de TU Delft, die samenwerken met de Lion Heart Foundation. De bouw van de eerste Community Bazaar in Yele is eind 2011 gestart. Project Yele streeft ernaar dat de Bazaar medio 2015 volledig bestuurd en onderhouden wordt door de lokale bevolking. In de toekomst zal het concept in verdere delen van Sierra Leone voor economische ontwikkeling zorgen. Door het aanleggen van een elektriciteitsgrid in de eLuma wil Project Yele het succes van de aanleg van een elektriciteitsnetwerk in landelijke gebieden vergroten. De elektriciteit wordt geleverd door een waterkrachtcentrale van zo’n 250kW. De centrale werd mede door Project Yele ontworpen en de bouw ervan is al voltooid.

S4S?

Students4Sustainability heeft met  €1000,- bijgedragen aan de bouw en de ontwikkeling van de eLuma. Tevens werd Project Yele door S4S aangedragen als goed doel tijdens de TU Delft Ontvangstweek 2011, wat nog eens enkele duizenden euro’s heeft opgeleverd.

Meer informatie kunt u vinden in het projectportfolio en op de website van project Yele. U kunt ook de blog van project Yele lezen.


Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan