MDP Suriname II

Locatie: Ricanau Mofo, Suriname |

Met een groep van 6 masterstudenten vanuit de faculteit CiTg doen wij onderzoek naar oever en bodemerosie in Ricanau Mofo, een klein dorpje aan de Cottica rivier op iets meer dan 2 uur rijden van Paramaribo in Suriname.

Ricanau Mofo heeft te kampen met veel wateroverlast. In het regenseizoen wordt het water in de rivier zo hoog dat het hele dorp overstroomt. Het dorp heeft ook veel last van erosie, zowel van de grond als van de rivieroever.  De erosie van de grond komt voornamelijk door hevige tropische regenbuien die zorgen voor veel stromingen in het op klei gebouwde dorpje. De erosie van de kust komt voornamelijk doordat Ricanau Mofo in een bocht van de Cottica ligt en er dus langs de kust verhoogde stroomsnelheden zijn. 

In september is er een groep voor ons geweest, zij hebben een damwand aangelegd en mangrovebomen geplant om de oever te beschermen. Tijdens ons project evalueren we deze damwand (voert het zijn functie goed uit, hoe kan het verbeterd worden) en kijken we naar de afwatering van het dorp tijdens de hevige regenbuien. Hiernaast hebben we ook nog een extra focus, afvalverwerking. We kwamen er namelijk al snel achter dat voor de dorpsbewoners afval een van de grotere problemen is en vandaar dat een deel van onze groep zich ook in dit probleem is gaan vastbijten. 

Tijdens de evaluatie van de damwand kwamen we erachter dat de dorpelingen 1 functie van de damwand in het bijzonder erg waarderen: het houdt afval uit de rivier tegen! Hierdoor kwamen we er achter dat er meer bewustzijn gecreëerd moest worden onder dorpsbewoners over hoe zij met hun afval omgaan. 

Om meer input te krijgen in ons project zijn wij ook in contact geweest met onderwijsinstellingen en een ingenieursbureau. In Paramaribo hebben een brainstormsessie gehouden met studenten van de Anton de Kom universiteit. 

Op het moment hebben wij dankzij S4S al een aantal dingen uit kunnen voeren. Zo hebben wij verbeteringen aan de damwand uitgevoerd (er waren wat planken kapot) en twee rioolbuizen verlengd die er nu voor zorgden dat de grond tussen de damwand en de oever vies werd. Samen met een dorpsbewoonster hebben we ook palmen geplant achter de damwand.

Voor het afvalprobleem is een lokale lasser een grote afvalbak aan het lassen waarin vuilniszakken verzameld kunnen worden, zodat het afval makkelijker opgehaald kan worden door de vuilnismannen. Dit zorgt er enerzijds voor dat het afval makkelijker en zorgvuldiger opgehaald kan worden, anderzijds dat men een centraal punt heeft waar ze hun afval weg kunnen gooien zodat het niet op straat belandt.
 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan