LTA Djougou

Locatie: Benin |

Wij, Jan Douwe van de Wouw, Laura Spoelstra, Niels van den Dool en Yoël Janssen, zijn als onderdeel van de minor International Entrepreneurship and Development van de TU Delft afgereisd naar Djougou in Benin. Hier doen wij een project dat zich richt op het optimaliseren van watergebruik in de landbouw op de agrarische school: Lycée Technique Agricole de Djougou. De klimaatverandering leidt tot langere droogseizoenen, waardoor het steeds moeilijker wordt om aan de groeiende voedselvraag te voldoen. Op de school implementeren we verschillende methoden om watergebruik in de landbouw efficiënter te maken en laten we de praktische voordelen daarvan zien. Deze benaderingen stellen boeren in staat om gedurende het jaar meerdere gewassen op de markt te brengen, zelfs tijdens de langere droogteperiodes. Dit maakt het voor studenten aantrekkelijker om na hun studie de landbouw in te gaan: de winstgevendste sector van Benin. 

Als eerste stap hebben we een 'demonstratie plot' aangelegd, waar we een irrigatiesysteem hebben geïmplementeerd dat wordt aangedreven door een elektrische waterpomp op zonne-energie. Hierdoor wordt het mogelijk om te oogsten tijdens drogere periodes en is het arbeidsintensieve gebruik van gieters overbodig geworden. Bovendien zorgt druppelirrigatie ervoor dat er minder water wordt gebruikt voor het bewateren van de gewassen.


Daarnaast zijn we bezig met de aanleg van een waterbassin dat gedurende het regenseizoen maar liefst 180.000 liter kan opvangen. Deze voorraad stelt ons in staat het demonstratieplot nog een extra maand van water te voorzien. Dit vergroot niet alleen de zelfvoorzienendheid, maar zorgt er ook voor dat het grondwaterpeil minder belast wordt. Momenteel wordt er meer water uit de grond gepompt dan bijgevuld. Dat betekent dat het pompen, zoals dat nu gebeurt, niet duurzaam is voor de toekomst. Vandaar dat we op het moment bezig zijn met onderzoek naar nog meer manieren om regenwater uit het regenseizoen te implementeren tijdens het droogseizoen. Dit project hebben wij de naam "Rainin' Benin" gegeven.


Tijdens dit traject hebben we voortdurend veel waarde gehecht aan de inbreng van zowel studenten als docenten. Ons doel is bewustzijn te genereren omtrent het essentiële belang van efficiënt watergebruik, met oog op zowel klimatologische als financiële voordelen voor studenten die van belang zijn in hun toekomstige carrières. 
 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan