LAYCO Medical Devices

Locatie: Uganda |

Wij zijn een multidisciplinair team dat werkt aan een impactvol project als onderdeel van de minor International Entrepreneurship & Development aan de Technische Universiteit Delft. Ons team, bestaande uit Janneke Lombaers, Laura Marini en Rosalie Fritz, zet zich in om een verschil te maken in de toegankelijkheid van gezondheidszorg in gebieden met beperkte middelen.

In samenwerking met Layco Medical Devices, een sociaal verantwoord bedrijf gevestigd in Amsterdam, gaan we van start met ons project in Oeganda. Layco Medical Devices deelt onze toewijding om de gezondheidszorg te verbeteren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze ontwerpen en distribueren hoogwaardige herbruikbare medische apparaten die niet alleen kosteneffectief zijn, maar ook gemakkelijk te onderhouden en te repareren.

Onze focus in Oeganda ligt op Layco's innovatieve product, de vela® vacuümtrekker. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld voor omgevingen met beperkte middelen, waar betaalbaarheid, herbruikbaarheid en gebruiksgemak centraal staan. In Sub-Saharisch Afrika wordt vacuümextractie in minder dan 1% van alle bevallingen gebruikt, in schril contrast met het gebruik van 7% in Nederland. Echter, onderzoek in Oeganda heeft aangetoond dat zelfs een kleine toename in het gebruik van vacuümextractie, variërend van 0,6% tot 2,4%, kan leiden tot een opmerkelijke vermindering van 23,6% in doodgeborenen. Met vela® streeft Layco Medical Devices ernaar deze kloof te overbruggen en vacuümextractie toegankelijker te maken.

Gedurende drie maanden, van november tot januari, zullen we in Oeganda zijn om het marktpotentieel voor vacuümextractie te verkennen. We zullen in gesprek gaan met gynaecologen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, ziekenhuisdirecteuren en andere belanghebbenden die betrokken zijn bij het inkoop- en gebruikproces. Door deze gesprekken zullen we inzicht krijgen in de behoeften, uitdagingen en kansen rondom vacuümextractie in Oeganda. Ons uiteindelijke doel is om de weg te effenen voor de introductie van vela® in lokale ziekenhuizen en bij te dragen aan de algehele verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Saharisch Afrika.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan