India Windmill

Locatie: India | |
"Wind in de zeilen van de broers Hussain te Assam, India"

Indiase uitvinders

De hoofdpersonen in dit project zijn de twee Indiase broers Hussain, afkomstig van de regio Assam. Deze broers ontwierpen een eenvoudige, goedkope windmolen waarmee (grond-)water verpompt kon worden. De waterpompen die tot dan toe gebruikt werden voor de zoutwinning en irrigatie functioneren op diesel omdat een elektriciteitsnetwerk in de meeste landelijke gebieden ontbreekt. In sommige gevallen wordt er zelfs nog met de hand gepompt. De broers Hussain bouwden aanvankelijk een eenvoudige windmolen van bamboe en doeken voor gebruik op hun eigen land. Drie jaar later was hun molen technisch doorontwikkeld en op grote schaal getest in de regio Gujarat. Het gebruik van een windmolen als waterpomp heeft in deze regio meer potentie voor zoutwinning dan voor irrigatie vanwege de hoge windsnelheden en het belang van zout-export (India is de derde grootste zoutproducent ter wereld).

Verdere ontwikkeling

Via de Indiase organisatie Gian kwamen vier studenten Industrieel Ontwerpen in 2011 in contact met de twee ondernemers. Dit team, India Windmill, is enkele maanden in India verbleven om de mogelijkheden te onderzoeken om de windmolens een financieel aantrekkelijk alternatief te maken op de huidige dieselpompen. Daarnaast is de windmolen in samenwerking met de broers Hussain technisch verbeterd, waarbij gewerkt is aan een onderhoudsplan en het overtuigen van andere zoutboeren van de nut van een windmolen.

Creëren van perspectief

Om de aanschaf van een windmolen (als primaire business) financieel haalbaar te maken, is gekeken naar het proces van zoutverkoop (secundaire business). De oplossing lag in ondersteuning van de verkoop van de lokale zoutboeren door een nieuw fair-trade zout product, -merk en -business op te zetten, onder de naam Chakardi Salt. In plaats van uitgemolken te worden door tussenhandelaren, helpt dit zoutmerk de boeren om zelf afnemers te vinden voor hun zout, tegen een redelijke prijs (50 keer hoger dan gebruikelijke prijs). Voor elke vrachtwagen zout die de boeren verkopen, kunnen ze één nieuwe windmolen bekostigen. Het project heeft het voortbestaan van de lokale zoutboeren aanzienlijk meer perspectief gegeven. Het proces van zoutproductie is namelijk vereenvoudigt en ze krijgen bovendien een eerlijke prijs voor hun product.

Meer informatie kunt u vinden in het projectportfolio en op de website van India Windmill.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan