GAP Design Solar Dryer

Locatie: Volta Regio, Ghana |

Het doel was om 'boeren in staat te stellen de voordelen van een oplossing voor naverwerking na de oogst te ervaren om de waarde van een oogst te verhogen.'

Wij geloven dat dit ontwerp een bron van inspiratie is voor Ghanese boeren, waarmee de capaciteiten van het land in de productie van machines en zelfvoorziening in de productie van voedsel worden getoond.

Wij zijn Gap Design, een groep van vier masterstudenten Industrieel Ontwerpen. In het project Design ProjectXL hebben we de kennis van de drie verschillende masters van IDE gecombineerd om een zonne-droger in Ghana te ontwerpen. Het project duurde een volledig semester, inclusief een wekelijkse werkbelasting van 20 uur vanuit Nederland en een reis van 5 weken naar Ghana. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met het Archipelago Project, waarbij het Kwadaso Agricultural College, Holland Greentech en de TU Delft streven naar verbetering van de tuinbouwsector in Ghana.

In Ghana kan tot 50% van de geoogste gewassen verloren gaan voordat ze de klant bereiken. Dit komt door verschillende redenen, waaronder het gebrek aan betaalbare en betrouwbare technologieën voor naverwerking na de oogst. Technologieën voor naverwerking kunnen niet alleen de verliezen na de oogst verminderen, maar belangrijker nog, ze kunnen de winst van een kleinschalige boer verhogen. Met het doel de waarde van een oogst te verhogen, werden verwerkingsmethoden onderzocht. Via het Archipelago Project kwamen we in contact met Joy Addai, een ambitieuze kleinschalige boerin in de Volta-regio van Ghana. Ze bouwde haar eigen zonndroogmachine om chilipepers te drogen en verder te verwerken tot chilipoeder. Dit ontwerp werd als basis genomen en verbeterd. Naast de technologische uitdagingen die dit met zich meebracht, stelde onze diverse kennis ons in staat om ons ook te richten op de ondernemende, contextuele en agrarische aspecten.

Samen met lokale boeren, lassers, timmerlieden en ingenieurs hebben we de Hulu Dryer ontwikkeld. Het stelt kleinschalige boeren in staat hun verse producten te drogen voor conservering of verwerking tot producten zoals bloem, specerijen en thee. De passieve indirecte zonne-droger werkt op de zonne-energie van de zon en de windenergie, waardoor er geen operationele kosten zijn. Het gedroogde product is hygiënisch en van hoge kwaliteit door het indirecte gebruik van zonlicht. Het gebruik van verschillende metalen verhoogt de levensduur van het product, terwijl het licht van gewicht blijft voor transport.

De Hulu Dryer is gebouwd voor Joy Addai en zal in de komende (hopelijk vele) jaren worden gebruikt om een winstgevend bedrijf te creëren. De schaarste aan dergelijke machines maakt het moeilijker om de efficiëntie ervan te voorspellen. Gebruik van de machine in de komende jaren zal feedback geven en de echte impact van het project laten zien. Hoe dan ook, we geloven dat dit ontwerp een bron van inspiratie zal zijn voor Ghanese boeren, waarmee de capaciteiten van het land in de productie van machines en zelfvoorziening in de productie van voedsel worden getoond. We willen Lindsey Schwidder, JC Diehl, Frans Taminiau, Charlotte Struijk, het Archipelago Project en hun partners, en de geweldige mensen overal in Ghana bedanken die ons hebben geholpen om deze reis enorm leuk en succesvol te maken.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan