Comet-ME

Locatie: Palestina | |

Marte Fekkes is bezig met het ontwerpen en bouwen van een prototype van een door wind aangestuurde waterpomp. Deze waterpomp is toepasbaar in ontwikkelingslanden (hier: de Palestijnen) en wordt gemaakt in samenwerking met de NGO Comet-ME.

Palestijnse bedoeïenen leven met en van hun kuddes. Ze wonen in grotten zonder enige elektriciteit of watertoevoer, maar het zijn tevreden mensen. In de ochtend werken ze hard en ’s middags drinken ze thee. Als het land waarop ze wonen, kaal is geplukt door hun kudde, verhuizen ze naar de volgende heuvel. Hierbij ontstaat het probleem: doordat Israël steeds meer land van de Palestijnse bedoeïenen afpakt, raken steeds meer heuvels overbegraasd.

Op dit moment zijn de heuvels niet geïrrigeerd en zoals je misschien al zou verwachten is het water in deze regio schaars. Dit komt niet doordat er een te kleine hoeveelheid regen valt in dit gebied (jaarlijks regent het evenveel als in Londen), maar doordat de regen er slechts een paar keer per jaar valt. Dit regenwater wordt opgeslagen in reservoirs, maar des te verder deze reservoirs staan, des te moeilijker men het water kan bereiken. Anders gezegd: wat zij nodig hebben is een pomp en energie om deze pomp te laten werken. Het liefst moet deze pomp lokaal worden geproduceerd, zodat de Palestijnse bevolking er iets aan heeft.

Marte Fekkes, student Industrieel Ontwerpen, is momenteel bezig met het bouwen van een prototype van een door wind aangestuurde peristaltische pomp. Een peristaltische pomp werkt met een waterslang dat door samendrukking het water verder duwt. Deze slang heeft  grote voordelen:

-          Doordat water al snel tot lekkage leidt en de productiemiddelen in Israël niet goed genoeg werken, leiden veel pompen voor de fundering van de piramides tot lekkage of krassen. Het flexibele materiaal van de slang laat beweging van het water toe zonder dat dit leidt tot een verminderde functionaliteit. Deze pomp zou in principe door elke lokale ambachtsman geïmplementeerd kunnen worden, het enige wat ze namelijk nodig hebben, is deze slang. Een pomp zou voor meer dan een jaar moeten werken.

-          De samendrukkende/peristaltische beweging kan leiden tot een draaiende beweging. Dit betekent dat de wind turbine zijn energie niet hoeft om te zetten naar een lineaire beweging, wat leidt tot een simpeler en efficiënter model dat minder materiaal vereist. 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan