Drie weken in ons project aan de KNUST in Kumasi boeken we spannende vooruitgang met het opzetten van een netwerk om stikstofdioxide (NO₂) vervuiling te meten. Ons initiatief begon met het doel van het KNMI om een laagdrempelig, duurzaam luchtkwaliteitsmonitoringssysteem op te zetten met behulp van diffusiebuisjes, zodat de Tropomi-satelliet gevalideerd kan worden. Geïnspireerd door soortgelijke netwerken in Europa wilden we onderzoeken hoe deze methode kon worden aangepast aan de Ghanese context, met oog op langdurige lokale betrokkenheid en impact.
Sinds onze aankomst hebben we onze eerste validatiecampagne afgerond, en de verzamelde monsters zijn nu onderweg naar Nederland voor analyse. Tegelijkertijd hebben we lokaal gemaakte diffusiebuisjes ontwikkeld met PP-pijpjes en PVC-doppen, die we naast gevalideerde buisjes uit Nederland hebben geïnstalleerd om hun prestaties te vergelijken.
Samenwerking is een essentieel onderdeel van dit project. We hebben contact gelegd met professoren uit de chemische technologie, meteorologie en klimaatwetenschappen, van wie velen enthousiast zijn om NO₂-meettechnieken in hun onderwijs te integreren. Dit draagt bij aan de voortzetting van ons werk, ook na ons vertrek. Daarnaast werken we nauw samen met de onderwijsassistenten Emmanuel, Phiona en Philip van de afdeling chemische technologie. Hun expertise in chemische processen vult onze achtergrond in industrieel ontwerpen goed aan, waardoor we een sterk interdisciplinair team vormen.
Naast ons werk aan de KNUST worden we hier met ongelooflijke gastvrijheid ontvangen, wat onze tijd in Kumasi zowel professioneel als persoonlijk enorm verrijkend maakt.