Update Dajapara

Bangladesh

De studenten in Bangladesh hebben een kort uitstapje gemaakt naar de Sundarbans waar de Bengaalse tijgers wonen. Dat is natuurlijk de place-to-be om een luiertje te ontwerpen, want als je zomaar een tijger ziet, dan doe je het natuurlijk in je broekje!

Helaas zit onze tijd hier in Bangladesh er bijna op!  Gisteren de allerlaatste testrondes gedaan van het vierde model. Dit model had usecues (extra iconen) op de zijkanten van de luier, zodat de gebruiker hiermee de maten kan aanpassen. Echter, begrepen moeders dit vaak niet of keken ze er zelfs niet naar. Na de uitleg snappen de moeders het wel. Dit is een typisch voorbeeld van inzichten uit verschillende culturen. In Nederland is men het gewend om abstract te denken, waarbij de meeste Bengalen en zeker deze moeders alles letterlijk moeten zien. Als er bijvoorbeeld op de afbeelding een baby van een paar maanden oud was afgebeeld hadden ze het misschien wel begrepen. Al met al was het een enorm leerzame ervaring om met deze moeders en kinderen te werken. Veel van deze moeders zijn erg jong getrouwd en hebben daardoor niet hun middelbare school kunnen afmaken. Door hun financiële achtergrond kunnen ze vaak geen luiers permitteren. De moeders die zijn geïnterviewd hebben meestal nog nooit een luier gebruikt. En toch stonden ze open voor al onze vragen en deden ze erg goed mee.

De testrondes zijn allemaal gefilmd en zullen met het hele team a.s. dinsdag worden bekeken. Dan volgt er een definitieve keuze van het uiteindelijke model. Erg spannend!  

Nederland 

In Nederland zijn we druk bezig met het onderzoek naar de bio-afbreekbare pad (ook wel inlegger) die uiteindelijk de urine moet gaan opvangen. Doordat deze pad geen kunststof mag bevatten, is het lastig de verschillende lagen van de pad met elkaar te verbinden. Meestal gebeurt deze verbinding namelijk met een seal machine; deze machine smelt de kunststof aan elkaar.

Naast het uitzoeken van de productiemethoden zijn we bezig met het absorberende vermogen van de vulling die bestaat uit een maaisel van een lokaal groeiende plant. Als de vulling zeer klein vermaalt, dan absorbeert het zeer goed, dus dit zijn positieve ontwikkelingen! Aanstaande maandag gaan we samen met een papiermakerij kijken om deze korrel te verwerken tot papier. Deze verwerking heeft als voordeel dat hierdoor de pad veel beter zal ogen, zonder dat het absorberende vermogen weg zal gaan. Het nadeel is het hoge energiegebruik en de hogere kosten van het papier maken.

Foto: absorberende test met drie verschillende maalgraden:

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan