Tuintje in mijn Hart - Update III

Wij zijn op twee onderdelen door S4S gesteund tijdens ons project, die enorm hebben bijgedragen aan de impact en het resultaat.

Toen wij aankwamen bij het Christoforus Internaat in Paramaribo stond er een kas met veel potentie, waar weinig gebruik van werd gemaakt. Ons doel was om het internaat door middel van deze kas zelfvoorzienend te maken wat betreft groentes. Daarbij wilden we de bewonende kinderen te motiveren en leren over moderne landbouw door middel van een lesprogramma.

 

In de eerste weken werd voor ons al snel een groot probleem duidelijk: het internaat was de helft van de weekenden en tijdens de vakanties niet bewoond. Hierdoor zouden de plantjes in de kas niet dagelijks bewaterd kunnen worden, wat het onmogelijk maakt om een vaste oogst te behouden. Stap één was, hieruit volgend, het aanleggen van een automatisch irrigatiesysteem. Na een ontwerpperiode van drie weken hebben we duurzaam irrigatie bedacht, waarbij gebruik wordt gemaakt van opgevangen regenwater en waarbij alles automatisch aan- en uitgaat. Dit plan moest natuurlijk ook nog in de praktijk worden gebracht. Met de bijdrage van S4S konden we dit gelukkig makkelijk waarmaken. Hoewel we tijdens de implementatiefase tegen flink wat struikelblokken zijn aangelopen, zo bleek heel Suriname in december stil te liggen, hebben het gehele systeem kunnen plaatsen in de kas. Belangrijk hierbij is dat enkel een mooie installatie aanleggen en vervolgens weer naar Nederland te vertrekken niet onze insteek was. We hebben de aanleg in samenwerking gedaan met betrokkenen van het internaat, zodat deze hier genoeg kennis over hebben opgebouwd in geval van een defect. Ook hebben we financieel advies achtergelaten over het behoud en onderhoud van dit systeem. Hiermee kan je een systeem pas echt duurzaam noemen.

 

De aanleg van het irrigatiesysteem verschafte goede omstandigheden voor het constant telen van groentes voor het internaat. Maar toen we dit afgerond hadden, wilden we ons focussen op ons andere doel; de bewonende kinderen te motiveren en leren over moderne landbouw door middel van een lesprogramma. De jongeren in Suriname zien landbouw als iets ouderwetst, terwijl de moderne middelen in combinatie met het Surinaamse klimaat ideale omstandigheden zijn om een goed inkomen op te bouwen. Een van deze moderne middelen is Hydroponics. Dit is een speciale manier van verbouwen, waarbij de wortels van de plant niet in de grond, maar in het water staan. De voedingsstoffen worden vloeibaar toegevoegd in het water, waardoor de planten beter en sneller groeien dan in de grond.

Door de sponsoring van S4S hebben wij, binnen de kas, zo’n hydroponic tafel kunnen installeren. Hierbij hebben we hulp gekregen van Surinaamse specialisten, die ook na ons vertrek de kinderen zullen blijven begeleiden.

 

Naast deze twee fysieke implementaties, hebben we rondom de kas een netwerk van vrijwilligers en geïnteresseerden opgebouwd die de kas en de lessen daaromheen blijven verzorgen. Hiermee kunnen we onze beide doelen afkruisen; het internaat is vijf maal per week voorzien van groente uit de kas, en de kinderen hebben wekelijks les in moderne landbouw in de kas.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan