Sommalife - update II

 

Beste lezers,

Hierbij de tweede update vanuit Ghana! We zijn druk bezig geweest met ons project en er is veel gebeurd sinds de eerste update. In drie verschillende communities hebben we de pilot uitgevoerd en 500 kleine shea boompjes geplant! De shea boom consultant heeft weer uitgelegd wat het belang van dit project is, wat klimaatverandering er mee te maken heeft en hoe belangrijk dit project is om dit tegen te gaan! Daarnaast heeft dit project ook impact op het behoud van de biodiversiteit, CO2 reductie, en het behoud van het inkomen van de vrouwen. Het is natuurlijk niet heel makkelijk om klimaatverandering uit te leggen aan hele arme mensen, zij zijn veel meer bezig met de korte termijn problemen zoals aan eten komen voor hun familie. Het was fijn om te zien dat de vrouwen het snapte en het planten kon beginnen!

We zijn gelijk het veld opgegaan om uit te leggen hoe de boompjes geplant moeten worden, de vrouwen hadden van te voren al gaten in de grond gemaakt. De shea boom consultant ging gelijk aan de slag om te laten zien hoe je de boompjes verzorgt. Ook is het belangrijk om een ‘firebelt’ te maken, dit is omdat ze hun land soms afbranden om ruimte te maken voor nieuwe gewassen of om het gras niet te hoog te laten komen. Dit zijn gecontroleerde vuren, dus ze weten precies hoe ze hier mee om moeten gaan als ze iets daarvan willen beschermen. Daarbij hebben we gelijk de coördinaten opgenomen van elke boom en gekoppeld aan een vrouw, zo weten ze van wie welke boom is en kunnen ze er voor zorgen. Ook wil Sommalife een puntensysteem in zetten, zo kunnen de vrouwen punten verdienen voor de hoeveelheid boompjes die ze verzorgen en hebben ze meer motivatie om dit ook echt te doen. Deze punten worden later omgezet in geld voor op een spaarrekening van de vrouwen.

Nadat de training erop zat gingen we weer naar huis om vervolgens af en toe terug te komen om te monitoren. We nemen kleine vragenlijsten af om te kijken wat de vrouwen vinden van het project, of ze het snappen en ook wat zij denken wat voor impact dit project gaat hebben op hun dagelijkse leven. De vrouwen zijn erg enthousiast, snappen het goed, en ze geven aan dat ze er goed voor willen zorgen omdat ze dit een heel belangrijk project vinden voor de toekomstige generaties. Dit lange-termijn besef was voor ons een leuke verrassing, ze snappen heel goed dat als ze zelf niet kunnen profiteren van de bomen, de volgende generatie dit wel kan.

Kortom, tot nu toe een erg geslaagd project en hopelijk geeft deze pilot Sommalife veel goede inzichten om het doel van 15.000 bomen per jaar te planten te behalen!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan