Sommalife - update I

Beste lezers,

Hier onze eerste update van ons project! We zitten nu drie weken in Ghana en we zijn al erg opgeschoten met het bouwen van de kas voor de shea boom kiemen. De eerste week zijn we gelijk naar de community gegaan waar de kas komt te staan, genaamd Jambosie. Deze community is uitgekozen voor zijn strategische plaats, het ligt namelijk centraal tussen drie communities. Al deze drie communities zullen gebruik maken van deze kas, vanuit daar kunnen we gaan kijken hoe dit aanslaat, wat wel en niet werkt.

In een land als Ghana kan je veel van te voren plannen, maar pas tijdens het proces kom je erachter hoe het écht gaat, wat er gebeurd en wat er fout gaat. Daarom zijn we ook erg blij dat dit een pilot is, zodat we de do’s en don’t kunnen identificeren. Tijdens het bouwen van de pilot kas hadden we hulp van een shea boom consultant, die werkt voor de Global Shea Alliance en al meerdere kassen heeft opgezet voor kleine shea boom kiemen.

Onze dag in Jambosi begon met bewustzijn creëren. Eerst een bijeenkomst met de vrouwen van de community, waar ook even bij gedanst moest worden, en daarna door naar de mannen vergadering waar we toestemming kregen voor het bouwen van de kas. Daarna heeft de shea consultant de vrouwen verteld wat er gaat gebeuren, waarom de kas er komt, en het belang ervan. Het was leuk om te zien hoe enthousiast de vrouwen er van worden, wat maar goed ook is, want zij zijn degene die het project gaan dragen en onderhouden.

Al snel begon de bouw van de kas, waar elk proces van de bouw uitgelegd werd aan de mannen van de communities die ons hielpen met het bouwen. In deze traditionele communities is het absoluut niet de bedoeling dat vrouwen fysiek, zwaar werk doen. Echter, komt hier verandering in, omdat de vrouwen voor de plantjes zullen zorgen en dus ook de kleine shea boompjes gaan planten in de grond.

De volgende stappen werden uitgevoerd over een aantal dagen:
1. De constructie maken van de kas uit houten palen en kleine paaltjes er naast zetten zodat er een hek kan komen. Hierbij hebben wij geholpen met de palen vast zetten in de gaten door kleine steentjes te rapen en in de gaten te doen. We mochten niet meer doen, omdat vrouwen hier dus geen fysiek, zwaar werk doen en ze moeten het ook zelf leren zodat het project verder kan gaan wanneer wij weg zijn.
2. Het dak van de kas is lang gras, dat werd gehaald bij buurland Burkina Faso, wat 10 minuutjes rijden was.
3. De grond werd geploegd zodat de grond gelijk is.
4. Het hek werd neergezet, dit zorgt ervoor dat er geen wilde dieren in de kas kunnen komen wanneer de kiemen geplant worden.

Uiteindelijk werden de materialen gebruikt voor het bouwen en gebruiken van de kas, de kruiwagen en de gieters, overhandigd aan de community. Zo weten ze dat zij verantwoordelijk zijn voor de kas en dat zij het werk moeten doen wanneer wij weg zijn. 

De kas staat en het is klaar voor gebruik! We zijn erg trots op het werk wat is geleverd en het enthousiasme van iedereen geeft ons veel energie om het project tot een groot succes te maken!

Tot de volgende update!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan