Plastic identification Anywhere - Update I

Een plastic perspectief

Wist je dat meer dan 70% van al het plastic dat we vandaag de dag gebruiken bestaat uit slechts vijf verschillende types? (*)

???? Hallo allemaal, mijn naam is Jerry en welkom bij de blog over mijn afstudeer project: A Plastic Scanner! Zoals je misschien al gelezen had ben ik op een missie om een open-source spectrometer te bouwen die de vijf meest voorkomende plastics herkent. In deze zou ik je graag iets meer achtergrond willen geven over de enorme schaal van plastic en de consequenties.


Een van de meest invloedrijke materialen van het laatste decenia is plastic. geintroduceerd als een oplossing voor alles, momenteel veroorzaker van een van de grootste milueproblemen. Per 2015 hebben we 7.8 miljard ton aan plastic verzameld over de wereld, goed voor 1000kg plastic, per persoon op de wereld. De verwachting is dat de hoeveelheid plastic die op de wereld rondzwerft ook nog de komende jaren zal groeien, dit omdat we ieder jaar nog steeds meer plastic producten produceren. Doordat we zoveel plastic gebruiken beland het ook overal..

Maar wat is het eigenlijk, plastic? Plastic zijn eigenlijk lange ketens van koolstof en waterstof, kleine verschillen in deze ketens zorgen voor verschillende types plastic. Vaak zijn deze plastics gemaakt van fossiele brandstoffen. De eerste toepassing van plastic was eigenlijk best nobel, er werd een alternatief gezocht voor biljart ballen. Deze werden vroeger gemaakt van ivoor, de slagtanden van een olifant, maar dit zorgde ervoor dat de olifanten in een rap tempo werden uitgemoord.


Tegenwoordig zijn er veel verschillende "smaken" plastic, ieder met zijn eigen unieke eigenschappen. Gelukkig zijn de meeste producten gemaakt van slechts 6 verschillende soorten plastic: HDPE, LDPE, PP, PET, PVC en PS. ieder heeft ook zijn eigen recycling logo gekregen.

Al sinds dat ik leerde over plastic, de productie methods en het gebruik vroeg ik me af wat er daarna mee gebeurde. Zodra plastic in het zwarte gat, wat men de vuilniszak noemt, beland. Mijn onderzoek leverde niet heel veel op, alleen deze video over de PMD verwerking in Rotterdam. Gelukkig had iemand anders wel zijn huiswerk gedaan, namelijk de Ellen MacArthur Foundation, zij hebben een diepgaand onderzoek gedaan en publiceerde daarover dit verslag.

Enkele conclusie van de publicatie zijn dat:

  • 1/3de van de plastic verpakkingen ontglipt aan de afvalverwerking
  • 2% van alle plastic verpakkingen wordt opnieuw gebruikt voor verpakkingen
  • 80 billioen dollar aan materiaal gaat verloren ieder jaar

De voornaamste kans volgend hun? Exact: Bouw een effectieve plastic recycle industrie.

Momenteel zijn er grote verschillen in de afvalverwerkings industrie per land. In de kern zijn er twee methodes, de formele industrie en de informele industrie. In de meeste westerse landen heeft de formele industrie de overhand. Huishoudens betalen om hun afval opgehaald te hebben. In landen waar de informele sector de overhand heeft is het minder georganiseerd, kleine ondernemingen halen verschillende soorten afval op bij de huizen. Dit kan zijn glas, karton, plastic of GFT.

Doordat de formele sector niet adequate is en de informele sector weinig tools heeft, resulteerd dit in veel vervuiling. De plekken waar het meeste plastic in de natuur en de oceaan eindigt zijn dan ook de laag en midelbare inkomens plekken


Meer info over deze informele sector in de volgende blog!

  Ciao, Jerry✌️ 


Duik dieper in de materie:

Als je deze blog leuk vond en meer willt lezen over plastic dan heb ik hier een aantal goede links voor je:

Plastic Pollution

Een aantal soliede cijffers over plastic door Our World In Data

Precious Plastic Community Platform

Praktische informatie over plastic(recycling) door de jongens van Precious Plastic

Plastic is briljant. Het verdient meer dan de prullenbak

Een diepgaand artikel van de correspondent over de geschiedenis van plastic.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan