GetInvolved | Update 2

Het researchteam is ondertussen alweer 3 weken in Nepal. Waar we in het begin nog enigszins bang waren om over te steken tussen alle auto’s en scooters door, steken we nu bijna eerder dan de Nepalezen de weg over. We beginnen al steeds meer aan de cultuur te wennen, en wat is die bijzonder. 

Begin van oktober stond in het teken van de Dashain, het twee weken durende festival van Nepal. De eerste week kunnen we het beste beschrijven als een opstartweek, waarin de tweede week vooral binnen de familie verschillende activiteiten traditioneel worden gehouden. Zo worden er veel dieren geofferd bij tempels, en met de familie opgegeten. Ook worden er meerdere gok spelletjes gehouden, waar ook de kinderen hun zakgeld inleggen om mee te doen. Ook wij hebben een keertje meegespeeld, sommige wonnen, sommige verloren, maar uiteindelijk gingen we met evenveel geld weg als dat we waren begonnen, dus dat is mooi!

Naast het begrijpen en beleven van de cultuur, zijn we natuurlijk hierheen gekomen om onderzoek te doen. We hebben de afgelopen weken dan ook niet stil gezeten! We hebben drie field trips gemaakt in Kathmandu en omstreken. Zo zijn we terecht gekomen bij een boer in de stad, waar zijn kassen waren verwoest door de storm en zijn oogst daardoor niet goed was gelukt. Buiten de vallei kwamen we terecht bij hechte gemeenschappen, die veel voor elkaar over hadden, en ondanks ze sommige seizoenen te weinig water hadden, dit weinig water wat ze dan hadden toch eerlijk verdeelde over iedereens land.

Het is erg leuk om te merken dat de methode die we hebben bedacht voor tijdens de sessies met de boeren ook goed werkt. Na een kleine “ice breaker” waarbij we met behulp van een ‘facebooklet’ met foto’s Nederland en onszelf introduceren, beginnen we met het maken van een timeline, waarbij de boeren hun dag kunnen beschrijven aan de hand van verschillende kaartjes. Vervolgens vragen we door naar welke activiteiten alleen of in een groep worden gedaan, en waar deze groep dan uit bestaat. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de verschillende seizoenen, wanneer groeien welke gewassen, wanneer wordt er geoogst en weer nieuwe zaadjes geplant. Met behulp van dit opstapje krijgen we een goed beeld in het leven van de boer(en) en kunnen we diepere vragen stellen over financiële omstandigheden. Hierbij maken we gebruik van tekeningen die verschillende opties weergeven (huis, familie, boerderij, eten) waarin ze met briefjes kunnen aangeven waarin ze zouden willen investeren als hiervoor geld was. Ook binnen de boerderij zijn we natuurlijk benieuwd waarin de boeren willen investeren, opnieuw hebben we hier tekeningen voor, waar ze kunnen aangeven wat hun voorkeur is. De boeren zijn erg open en bereid om hun ervaringen met ons te delen, wat ons veel inzichten geeft voor het vervolg van het project!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan