Duurzame bedrijf van de maand - Loop Biotech

Maandelijks wordt vanuit de S4S Business Commissie een bedrijf verkozen tot duurzame bedrijf van de maand. Het eerste bedrijf is Loop Biotech. Hieronder volgt een interview met oprichter Bob Hendrix.

 

Wat is Loop?

Loop is ‘s werelds eerste levende doodskist die ervoor zorgt dat mensen niet langer de aarde vervuilen maar de aarde verrijken. Dus wij groeien organismen die tegelijkertijd ook een product zijn die ervoor zorgen dat mensen compost worden.

 

Hoe ben je op het idee van Loop gekomen?

Ik was heel erg bezig met hoe kunnen we op andere manier samenwerken met de natuur. En we kijken natuurlijk heel erg vaak naar onze natuur als een supermarkt die we dood kunnen maken en gaan gebruiken, kijk naar bijvoorbeeld hout. En toen bedacht ik me dat dat eigenlijk best wel dom is, want het zijn super slimme intelligente organismen die CO2 kunnen opnemen en zuurstof kunnen uitstoten. Hoe cool als dat in leven zou zijn. En dat werd best wel onrealistisch, van een huis dat ademt naar een T-shirt dat met je meegroeit, maar dat trok me wel heel erg, want dit is een nieuwe manier om met de natuur samen te werken. Dus toen ging ik verder kijken en allerlei organisme onderzoeken en toen kwam ik uit bij mycelium, dat is het wortel netwerk van paddenstoelen. Toen ben ik heel erg gaan kijken van wat willen zij en wat is hun rol in de natuur en dat is eigenlijk alles wat dood is recyclen tot nieuwe planten voeding, dus toen was het ineens echt super logisch. Van wow, dus eigenlijk moet dit gebruikt worden als wij ook aan het eind van ons leven zijn, maar dat is super gek want je bent afgestudeerd en je bedenkt een doodskist ja wtf dat ga je toch niet doen, maar toen bleef het zo erg aan me knagen dat ik dacht fack it ik ga er gewoon een maken en we zien het wel. En toen is het gewoon heel erg snel gegaan.

 

Waar zie je loop over 10 jaar precies?

Over 10 jaar zijn we een bedrijf dat diverse levende producten op de markt heeft gezet. In de eerste instantie is er heel erg vanuit mycelium perspectief gekeken, maar we zijn nu ook al bezig met lichtgevende algen en hoe we daar straatverlichting van kunnen gaan maken. En echt dat we stukken vervuilde grond gaan kopen van gemeentes en die gaan omtoveren tot florerende bossen, zodat je niet een loop kist krijgt maar echt een loop forest.

 

Wat wil je nog meegeven aan huidig studenten?

Het eerste halfjaar van zo'n leven is super zwaar, maar dat ze niet moeten vergeten dat je altijd nog in dienst kan gaan. Terwijl van in dienst gaan naar zelf iets gaan ondernemen, dat is echt een super grote stap. En als je het gewoon probeert en je hebt een droom en je wilt iets met duurzaamheid gaan doen, dan moet je jezelf daar gewoon een half jaar de tijd voor geven. Als je het heel groot maakt van: ik ga nu ondernemen en ik ben nu ondernemen, dan wordt het heel heftig terwijl als je denkt: ‘hé, ik ga werk gewoon even een half jaar tot een jaar uitstellen om te experimenteren’, dan wordt het veel luchtiger en dat stelt je juist in staat om even iets cools te gaan doen.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan