DOMO | Week 5 & 6

We zijn al negen dagen aan het bouwen en we kunnen met trots zeggen dat we al een heel eind zijn gekomen. Vier solar dryers staan en ze krijgen alleen nog een metalen plaat erop gemonteerd en de bedrading moet nog geïnstalleerd worden. Ook zijn de droogboxen bijna helemaal af. We hadden ventilatoren uit Nederland laten verschepen, maar helaas heeft de container vertraging en zijn de ventilatoren en bedrading nog niet gearriveerd. We hebben de solar dryer wel zo ver mogelijk af gekregen en als de rest van de onderdelen arriveert hoeven we ze alleen nog maar te bevestigen.

Bouwen gebeurt op het erf van een lokale familie uit Ndokey, inclusief drie vrouwen en welgeteld zestien kinderen. Het begint met een lange fietstocht naar het dorp, waar we elke dag met enthousiasme worden verwelkomd. Vervolgens gaan we aan de slag met boren, zagen, plakken, lijmen, schroeven of iets anders wat er die dag moet gebeuren. Tussen het werken door krijgen we vaak een glaasje green tea aangeboden - een zoet mengsel van enorm bittere Chinese theebladeren, een beetje water en een hoeveelheid suiker waar je tandarts van zou omdraaien in z’n graf - om ons door de dag te helpen. Veel kinderen die komen kijken hoe we bezig zijn, zitten om ons heen en helpen ook af en toe met een klusje hier of daar. Tijdens de lunch eten we op z’n Gambiaans samen met de familie en na het eten maken we de laatste taken af voordat we, in de felle Afrikaanse zon, de fietstocht terug naar huis maken.

Laatst hebben we met de mensen van Ndokey gesproken over de toekomst van de solar dryer. We hebben ze de taak meegegeven om goed na te denken over een commissie die de solar dryer gaat beheren en ze gaan beginnen met het opstellen van een aantal gebruiksregels. Ook hebben we ze gedroogde mango laten proeven om te laten zien wat ze te wachten staat. Hier werd enthousiast op gereageerd en we hopen dat dit goede dingen belooft voor de aankomende periode.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan