DOMO | Week 3 & 4

Al een tijdje bevinden we ons in het warme Gambia en het project blijft vorderen. Zo hebben we een week op een lokale middelbare school gespendeerd om de Gambiaanse jeugd bekend te maken met het begrip solar drying. Lessen over de verschillen tussen zondrogen en solar drying bevielen goed en de studenten hebben veel geleerd over de voordelen en nadelen van voedsel drogen. Al dit ging gepaard met een workshop ondernemerschap, waarbij we een uitdagende businessgame introduceerde: in groepjes mochten studenten producten inkopen en, door middel van een businessplan, vervolgens weer doorverkopen aan een aantal leraren die als klant diende.

Hierna zijn we afgereisd naar Serrekunda aan de kust om de laatste materialen te verkrijgen, zoals een zonnepaneel, bepaalde schroeven en het overige benodigde gereedschap.

Voorafgaand aan het bouwen, namen we de dorpelingen van Ndokey mee naar Jakaba, zodat ze met hun eigen ogen konden zien hoe een solar dryer eruitziet. De solar drying commissie van Jakaba kon hierbij ook goed uitleggen hoe het werkt en deelde zo hun eigen ervaringen. Dit allemaal in het Mandinka, aangezien de dorpelingen van Ndokey vrijwel geen Engels spreken.

Toen kon het dus echt beginnen. Een aantal bouwdagen zitten erop en inmiddels is al het hout gezaagd en zijn de jerrycans, die gebruikt worden voor de droogboxen, ook al bijna helemaal af. Een bouwdag gaat gepaard met veel green tea, wat ze hier de hele dag door drinken, en goede inzet en behulpzaamheid van de dorpelingen. Door in Ndokey te bouwen proberen wij de bewoners zo veel mogelijk te betrekken en hopen we dat ze zo het een en ander opsteken over de werking van de solar dryer.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan