DOMO | Afsluitupdate

We kunnen met trots zeggen dat de solar dryers helemaal af zijn! Het heeft iets meer tijd gekost dan verwacht, omdat de ventilatoren en de bedrading, die we vanuit Nederland verscheept hadden, veel later arriveerde dan verwacht. Gelukkig heeft Gambia ons geleerd om flexibel te zijn met onze plannen, dus we konden die makkelijk aanpassen toen onze verzending vertraagd was.

Het is natuurlijk niet genoeg om de solar dryer alleen te bouwen, dus we hebben hem ook getest met veel verschillende soorten fruit en groente om te zien hoe dit werkte. We hebben bananen, aubergine, ui, pepper, etc. gedroogd en the solar dryer werkte gelukkig naar verwachting. Hier waren we erg blij mee, aangezien we een paar materialen veranderd hebben ten opzichte van vorig jaar. Het was goed om te zien dat de dorpelingen geïnteresseerd waren in de solar dryer, voornamelijk de vrouwen die in de gemeenschappelijke tuin werken. Ze waren erg benieuwd om te zien hoe het werkte en kwamen dan ook langs om te kijken tijdens het testen. Op onze laatst dag in Ndokey wilde we de dorpelingen meer bekend maken met gedroogd eten. Daarom hebben we, samen met de vrouwen van de compound waar de solar dryer gebouwd is, een feestelijke maaltijd gecreëerd met o.a. gedroogde aubergine en ui. We hebben een lokaal gerecht genaamd Njang Katang gemaakt, wat eigenlijk gewoon rijst met gemalen pinda’s en gedroogde vis is. We deden de gedroogde aubergine en ui erbij, samen met wat verse groentes die wij nog over hadden en hadden een heerlijke lunch met de hele familie.

Naast het testen is het ook belangrijk om een paar dorpelingen verantwoordelijk te maken voor het onderhouden van de solardryer. Vorig jaar is er in Jakaba een comité opgezet die verantwoordelijk is voor hun solar dryer en die toen een paar gebruiksregels hebben opgesteld. Nadat we, een paar weken geleden, dorpeling van Ndokey mee hadden genomen naar Jakaba om hun solardryer te zien en het comité te ontmoeten, werd het duidelijk dat Ndokey een comité ook een goed idee vond. Tijdens het bouwproces hebben ze er zelf een opgezet. Ze hebben ook een aantal regels opgesteld over het schoonmaken en het gebruik van de solardyer. Die regels leken erg op de regels van Jakaba, wat liet zien dat ze echt iets geleerd hadden van de excursie naar Jakaba.

Jammer genoeg komt aan alles een eind en hebben we gedag moeten zeggen tegen de mensen van Ndokey. Nadat we een paar foto’s met ze genomen hadden, kregen we een overweldigend afscheid van alle kinderen. Al met al zijn we erg positief over het resultaat en zijn wij ervan overtuigd dat ze de solar dryer de komende tijd zullen gebruiken. Misschien kunnen we een keer teruggaan om te kijken hoe het er dan bijstaat!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan