Bambu Natural | Generator gestolen

¡Hola a todos!

Afgelopen weken is er een hoop gebeurd wat het project sterk heeft beïnvloed. We willen jullie graag allemaal inlichten over deze gebeurtenissen en de huidige koers van het project.

Zoals jullie in de voorgaande updates konden zien, hebben wij een tijd lang samen met de gemeenschap van Esperanza gewerkt. De bouw van de werkplaats verliep voorspoedig en de mensen die meewerkten waren enthousiast! Het project ging de goede kant op.

Eind december is de generator van het project gestolen. Deze generator is essentieel om te kunnen werken aangezien een aantal belangrijke tools elektriciteit nodig hebben. We hebben besloten het werk te staken tot de generator zou verschijnen. In zo'n kleine gemeenschap is het vrijwel onmogelijk om onopgemerkt een generator te stelen en te vervoeren. Er werden mensen opgepakt maar de generator zelf verscheen niet.

We hebben de optie om een nieuwe generator te kopen, maar vinden dat we hiermee een verkeerd signaal zullen afgeven. We hebben in overleg met Juan, Max en Henky (Bambú Social board) besloten ons onderzoek naar natuurlijke behandel- en verbindingsmethoden voort te zetten in El Rama. Hier woont onze begeleider Henky en kunnen we gebruik maken van zijn werkplaats.

Ondertussen werkt het bouwteam in Esperanza wel verder aan de workshop met een geleende generator. Volgens de huidige planning gaan we 18 januari terug naar Esperanza om het eindresultaat te zien.

Hoewel de gestolen generator een grote tegenslag was, werkt de gemeenschap zonder onze aanwezigheid verder aan de bouw van de werkplaats. Uiteindelijk is het voornaamste doel dat gemeenschappen op zelfstandige wijze in staat zijn om met bamboe te werken. Het onderzoek naar de natuurlijke behandel- en verbindingsmethoden wordt in El Rama verricht en is nog steeds van grote waarde voor de mensen in Esperanza en de rest van Nicaragua.

Voor dit onderzoek naar natuurlijke behandel- en verbindingsmethoden zijn we momenteel bezig met een aantal experimenten. Zo hebben we tests gedaan voor verbindingen met leer en verschillende soorten touw en behandelmethoden met zout, kalk en hitte. Met deze verschillende behandel- en verbindingsmethoden zullen we uiteindelijk een testinstallatie bouwen. Deze wordt aan de elementen blootgesteld en zo kunnen we volgend jaar zien wat de effecten zijn van deze natuurlijke methoden.

Gezien het project anders loopt dan voorgesteld, vonden wij het belangrijk om jullie hier over in te lichten. Wij werken de laatste drie weken vol goede moed verder!

 

¡Hasta la próxima!

Team Bambú Natural

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan