Online Symposium: Biomimicry

Begint op: 19 mei 2020 - 20:00

Ook dit jaar stond het jaarlijkse S4S symposium weer op de planning. Door aanscherping van de overheidsmaatregelen tot 1 juni omtrent covid-19 kan het symposium helaas niet op de manier worden gegeven zoals afgelopen jaren. Gelukkig hebben we met de commissie een nieuwe oplossing bedacht! We willen namelijk een online symposium geven. Deze zal plaatsvinden op 19 mei met het thema Biomimicry: Innovation inspired by nature.

Biomimicry is de kunst en wetenschap die strategieën uit de natuur bestudeert, als inspiratie gebruikt en navolgt om problemen in onze menselijke maatschappijen op te lossen. Het kan worden teruggevonden in ontwerpen, techniek maar ook in bedrijfsstructuren. Een voorbeeld van biomimicry is de Japanse bullet train, waarvan de neus is gebaseerd op de snavel van een ijsvogel. Tijdens het symposium zal biomimicry worden geïntroduceerd en de potentie worden bediscussieerd. 

Om 20:00 gaan we live op https://www.facebook.com/327467357289796/posts/2947918808577958/?d=n.

Sprekers

De eerste spreker: Paul Breedveld is van de TU zelf! Na zijn Bachelor Werktuigbouwkunde, haalde hij zijn Master en PhD biede met lof hier in Delft. Hierna zette hij zijn nieuwschierigheid voort in de wereld van ingenieuze chirurgische apparaten, bijvoorbeeld een periscoop gebaseerd op een octopus tentakel. Verder was hij de voorzetter van het examenbestuur in 2014 voor de 3ME faculteit. In 2016, Breedveld was een van de oprichters van de PainLess Foundation: een Nederlands initiatief om innovatieve oplossingen te vinden voor patienten met chronische en ongeneeslijke pijn. Met een prestigieuze VICI onderzoeksbeurs en als professor voor het vak Bio Inspired Design aan de TU, is het een bekend gezicht aan de TU Delft. Als je hem nog niet eerder hebt gezien is dit je kans bij het Biomimicry Symposium 19 mei.

Het is tijd om de moderator van de avond bekend te maken! Jaco Appelman, onderwijst en onderzoekt bio-geïnspireerde ontwerp- en innovatie processen aan de Universiteit Utrecht. Hij presenteert en adviseert over bio-geïnspireerde verandering. Hij is co-auteur van het boek: “Zo kan het ook” dat in Juni 2020 beschikbaar is.

Met familie en vrienden onderhoudt en ontwikkelt hij een mini-natuurcamping en werkt actief mee aan lokalisering/regionalisering initiatieven op het gebied van voedsel en energie.

Onze tweede spreker van het symposium: Saskia, is de directeur en oprichter van biomimicry NL (2010) en een gecertificeerd biomimicry professional met 25 jaar ervaring in marketing, veranderingsmanagement en strategische innovatie. Met een verscheidenheid van Fortune 500 bedrijven, katalyseert Saskia innovatie door anderen de gelegenheid te geven ontwerp strategieën te ontdekken en nieuwe ideeën tot echte kansen voor de nieuwe economie te ontwikkelen. Als levendige verhalenverteller deelt ze haar passie voor biomimicry en hoe leren van de natuur kan helpen de uitdagingen die onze maatschappij nu onder ogen ziet, aan te pakken - vooral het omkeren van klimaatverandering en het creëren van een regeneratieve economie. Met trainingen, lezingen en adviezen, verspreidt Saskia actief de biomimicry praktijk over verschillende disciplines. Sinds juni 2010, Heeft Saskia een biomimicry netwerk opgebouwd in Nederland, wereldwijd duizenden individuen geïnspireerd en gewerkt met talrijke organisaties, overheden, scholen en universiteiten. Saskia is ook minister in het Nederlandse Innovatiekabinet en werkt als expert adviseur voor de European Commission for Societal Challenge 5: 'Climate action, environment, resource efficiency and raw materials'.

De derde spreker van de avond is Nico Schouten! Terwijl hij Bouwkunde studeerde aan de TU Delft, raakte hij geïnteresseerd in het gebruiken van architectuur voor een duurzamere wereld. Dit leidde hem tot verder onderzoek in het concept system thinking en het implementeren van circulaire strategieën in zijn ontwerpen. Na zijn werk bij het AMS instituut en Centre for Sustainability van LDE, werkt hij nu als een Green Building Consultant bij Metabolic.

Metabolic is een advies en bouwbedrijf dat system thinking gebruikt om wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen te tackelen. Het bestaat uit een internationaal en interdisciplinair team van ongeveer 45 mensen met expertise in gebieden variërend van natuurwetenschappen tot economie en business modeling. De overkoepelende missie van het bedrijf is de transitie van de wereldeconomie naar een fundamentele, duurzame staat. Nico maakt deel uit van het stadsteam en werkt samen met architecten, ontwikkelaars, woning coörporaties, gemeentes en overheden om duurzame gebouwen te ontwerpen encirculaire strategieën te implementeren. 

Onze vierde en laatste spreker: Martin Bennink is momenteel een professor aan de Hogeschool Saxion waar hij een onderzoeksgroep van 20 studenten en onderzoekers leid op het gebied van nanotechnologie, specifiek gefocust op de interface tussen nano en bio.

Als spreker zal hij een paar voorbeelden van functionele nanostructuren met jullie doornemen die terugkomen in de natuur. Een voorbeeld is een studie waar hij kijkt naar de structuren van lotus of rozen bladeren, waarvan beide oppervlaktes zeer waterafstotend zijn door micro- en nanostructuren. Deze structuren kunnen worden gekopieerd en vervolgens toegepast op textiel materialen waardoor deze ook waterafstotend worden. Hiermee voorkom je de behoefte naar extra (vaak niet milieuvriendelijke) coating.

 

 

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan