Laatste projectnieuws

 • Energy for Refugees

  Energy for Refugees | Gunstige ontwikkelingen

  25 jul. 2018

  Twee weken op Lesbos zijn voorbij gevlogen! We zijn vooral bezig geweest met het vinden van een plek voor ons PV-systeem en na anderhalf week hebben we die gevonden. In het vluchtelingenkamp Kara Tepe, met 1500 vluchtlingen, installeren we de panelen op de school. De school was eerder aangesloten op het energienet maar had veel stroomuitval waardoor ze lessen moeten skippen. 

  Met ons systeem hebben ze electriciteit voor de airco, lichten en eventueel laptops. Het systeem wordt erg dankbaar ontvangen en vluchtelingen helpen ons met de installatie. Zo is er een jongen van 23, gevlucht uit Irak, die voor ons de constructie voor de panelen heeft gelast! 

  Alle panelen liggen al op het dak, vandaag en morgen maken we alle connectie en donderdag, 26 Juli, vliegen we hopelijk na een goed afgerond project terug naar onze verschillende landen. Het is een geweldige project in een situatie die je niet kan begrijpen. We hopen het hier iets beter achter te laten.

 • Energy for Refugees

  Energy for Refugees | Aankomst

  25 jul. 2018

  Na een half jaar voorbereiding zijn we nu aangekomen op bestemming in Lesbos. Toen we nog in Nederland waren kregen we al het bericht dat het kamp waar we het PV-systeem wilde installeren in problemen is. Het wordt aangeklaagd door omliggende hotels en bewoners en de lokale gemeenteraad wil ook dat het kamp gesloten wordt. Het risico is te groot om het PV-systeen in PIKPA te installeren. Niet alleen omdat het zonde is als het kamp sluit terwijl we net de PV s hebben geïnstalleerd, maar ook omdat het kamp geen extra reacties wil uitlokken. 

  Op dit moment zijn we samen met de organisatie Lesvos solodarity van het  kamp PIKPA bezig om een nieuwe bestemming te vinden voor het PV-systeem.

  Gelukkig heeft Lesvos solodarity goede contacten en nu we zelf ter plekken zijn gaat de communicatie veel sneller.

  Morgen of vandaag horen we of we een andere organisatie kunnen helpen met het PV-systeem, dan hebben we nog genoeg tijd om het daar te installeren. We zijn erg optimistisch over de samenwerking met deze ander organisatie waar het PV-systeem ook er nuttig zal zijn bij het helpen van de vluchtelingen.

Energy for Refugees

Energy for refugees is een initiatief vanuit de Energy Club van de TU Delft. Ons doel is om duurzame energie te brengen bij mensen die het het hardst nodig hebben.

 

Met het project van dit jaar helpen we het vluchtelingenkamp PIKPA op Lesbos. In juli reizen we hiernaartoe met ons team van 7 internationaal studenten om samen met de vluchtelingen een duurzaam energiesysteem te instaleren op basis van PV-panelen.  Elektriciteit is erg belangrijk om de vluchtelingen te kunnen voorzien van de basisbehoefte zoals eten, hygiëne, licht en warmte. Daarom zetten wij ons sinds februari in om deze vluchtelingen te helpen.