Laatste projectnieuws

 • DOMO

  DOMO | Afsluitupdate

  28 jan. 2018

  We kunnen met trots zeggen dat de solar dryers helemaal af zijn! Het heeft iets meer tijd gekost dan verwacht, omdat de ventilatoren en de bedrading, die we vanuit Nederland verscheept hadden, veel later arriveerde dan verwacht. Gelukkig heeft Gambia ons geleerd om flexibel te zijn met onze plannen, dus we konden die makkelijk aanpassen toen onze verzending vertraagd was.

 • DOMO

  DOMO | Week 5 & 6

  26 dec. 2017

  We zijn al negen dagen aan het bouwen en we kunnen met trots zeggen dat we al een heel eind zijn gekomen. Vier solar dryers staan en ze krijgen alleen nog een metalen plaat erop gemonteerd en de bedrading moet nog geïnstalleerd worden. Ook zijn de droogboxen bijna helemaal af. We hadden ventilatoren uit Nederland laten verschepen, maar helaas heeft de container vertraging en zijn de ventilatoren en bedrading nog niet gearriveerd. We hebben de solar dryer wel zo ver mogelijk af gekregen en als de rest van de onderdelen arriveert hoeven we ze alleen nog maar te bevestigen.

 • DOMO

  DOMO | week 3 & 4

  14 dec. 2017

  Al een tijdje bevinden we ons in het warme Gambia en het project blijft vorderen. Zo hebben we een week op een lokale middelbare school gespendeerd om de Gambiaanse jeugd bekend te maken met het begrip solar drying. Lessen over de verschillen tussen zondrogen en solar drying bevielen goed en de studenten hebben veel geleerd over de voordelen en nadelen van voedsel drogen. Al dit ging gepaard met een workshop ondernemerschap, waarbij we een uitdagende businessgame introduceerde: in groepjes mochten studenten producten inkopen en, door middel van een businessplan, vervolgens weer doorverkopen aan een aantal leraren die als klant diende.

DOMO

Wij zijn drie studenten van de Technische Universiteit Delft. Samen gaan we de mogelijkheden onderzoek voor het verkrijgen van duurzaam voedsel in Gambia. Ons hoofddoel is: Het stimuleren van markt gerichte agricultuur en lokaal ondernemerschap door innovatief gebruik te maken van de techniek om met zonne-energie fruit en groentes te drogen.

Vorig jaar is er een prototype van een ‘solar dryer’ ontworpen en gebouwd. Dit jaar richten we ons voornamelijk op het implementeren van deze innovatieve technologie in de samenleving: we gaan ons focussen op het opvullen van het gat tussen een werkend design en het opzetten van een winstgevend systeem voor op de lokale markten. Tijdens ons verblijf in Gambia zullen we onderzoek doen naar verscheidende onderdelen en fases die bijdragen aan ons doel door de mogelijkheden op de markt te ontdekken en door tegelijkertijd kennis te verstrekken over het verkrijgen van duurzaam voedsel als een oplossing voor voedsel onzekerheid en ondervoeding. Daarom gaan we dit jaar een nieuwe ‘solar dryer’ bouwen in Gambia om de lokale dorpeling de gelegenheid te geven om hun voedsel te drogen zodat het langer houdbaar is. Op deze manier kunnen ze hun voedsel onzekerheid verminderen en het hele jaar door meer gevarieerd eten.