Laatste projectnieuws

 • Greenhouse JOOUST

  Update Greenhouse JOOUST

  28 apr. 2016

  Inmiddels zijn we alweer een tijdje terug in Nederland. De laatste puntjes moesten nog op de I worden gezet voor de cursus, zodat deze gegeven kon worden op de universiteit. Ook zijn de laatste dingen aan het greenhouse nog afgemaakt, zo moest het watersysteem moest nog worden aangesloten op de laatste tank en moest er nog een informatiebord komen.

 • Greenhouse JOOUST

  Voortgang Greenhouse JOOUST

  14 jan. 2016

  De vorige update is al bijna een maand geleden en sindsdien is er een heleboel gebeurd. De zaadjes van de tomatenplanten zijn ontkiemt en na ongeveer twee weken konden we de plantjes verplanten. In de weken daarna zijn de planten flink gegroeid en als we een beetje geluk hebben kunnen we over twee weken onze eigen tomaten meenemen naar Nederland.

 • Greenhouse JOOUST

  Update Greenhouse JOOUST

  20 dec. 2015

  We zijn nu vier weken in Bondo, de eerste week stond nog voornamelijk in het teken van zoveel mogelijk mensen leren kennen. We hebben deze week twee keer een afspraak gehad met de Vice Chansellor, het hoofd van de school. Deze was erg enthousiast over ons als team en droeg meteen al een aantal andere problemen aan die we konden oplossen.

Greenhouse JOOUST

 

In samenwerking met Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology (JOOUST) en een lokale ondernemer hebben twee studenten van de TU Delft een kas gebouwd in Kenia. Dit jaar is daar via de clusterprojecten een vervolg van in gang gezet. 

Think BIG Foundation

Op de campus van de Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology (JOOUST) zijn met behulp van Students 4 Sustainability en studenten van de TU Delft twee kassen gerealiseerd. Deze kassen moeten studenten van de universiteit de mogelijkheid geven om naast hun theoretische opleiding ook wat praktijkervaring op te doen en fungeert daarnaast als kenniscentrum voor greenhouse farming voor de community.

 

De Bondo regio kent per jaar twee droge periodes waarvan de langste 2 maanden zonder regen bevat. Gedurende deze periode is het bijna onmogelijk om groenten of fruit te verbouwen en staan de meeste akkers er verlaten bij. Een oplossing voor dit probleem is het verbouwen van groenten in de gecontroleerde omgeving van een greenhouse. Daarnaast biedt het greenhouse bescherming tegen insecten en ziektes die zich vrij door de buitenlucht kunnen verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de producten uit de kas doorgaans groter en mooier zijn dan producten die in de buitenlucht verbouwd worden.

 

Om Greenhouse Farming populairder te maken in de omgeving is samen met de JOOUST, het ministerie van landbouw in Bondo en studenten van de TU Delft de ‘Think BIG Foundation’ opgericht. Deze stichting wil greenhouses in de omgeving succesvoller en bereikbaarder maken door cursussen aan te bieden en greenhouses te leasen aan boeren.

 

Cursus

In de kassen van de universiteit wordt een cursus voor de lokale boeren gegeven, deze cursus is in samenwerking met de JOOUST, studenten van de TU Delft en het ministerie van Landbouw in Bondo ontwikkeld. Momenteel zijn er nog veel kassen in de regio die falen omdat vaak onderschat wordt hoeveel greenhouse farming verschild van het verbouwen van groenten in de open lucht en de juiste kennis ontbreekt.

 

Greenhouse Leasing

Om alle boeren een kans te geven om een eigen greenhouse te bezitten wordt er een greenhouse lease programma opgezet. De boer krijgt een greenhouse op zijn terrein maar hoeft nog geen enkele investering te doen, pas als de boer voor het eerst oogst gaat hij in termijnen de kas terug betalen.


Photo Gallery