Laatste projectnieuws

 • Uplifted Zanzibar

  Uplifted Zanzibar | Stortplaatsen en shredders

  31 jan. 2019

  Veel spannende en leuke zaken zijn gebeurd hier in Zanzibar de voorbije weken!

  Ten eerste was er de presentatie gegeven door de general manager van het bedrijf Zanrec die ons vertelde over hoe het afvalsysteem echt werkt in Zanzibar. Hij begon door te stellen dat de hoeveelheid toeristen verdubbeld is het afgelopen jaar van 162,242 naar 376000 en dat elke toerist ongeveer twee kg afval creëert. Dit legde nogmaals de nadruk op degelijk afval…

 • Uplifted Zanzibar

  Uplifted Zanzibar | Goede vooruitgang

  11 dec. 2018

  De voorbije twee weken hebben we heel wat vooruitgang geboekt op verschillende vlakken. Toen we de laatste paar onderdelen gingen kopen, hebben op een dag onze hele waslijst aan onderdelen kunnen doorstrepen. Hiervoor hadden we wel een kleine pick-up truck nodig om alles te vervoeren, omdat sommige onderdelen voor het frame 4 meter lang waren. Er was niet genoeg plaats om met drie personen vooraan te zitten dus moesten we maar achterin zitten tussen alle materialen, wat wel een leuke ervaring op zich was, niet alleen voor ons maar ook voor de lokale mensen die waarschijnlijk heel verward zijn om drie blanke meisjes op de achterbak te zien. Vervolgens konden we eindelijk aan de slag met het bouwen!

 • Uplifted Zanzibar

  Uplifted Zanzibar| Update 1

  4 dec. 2018

  Na een lange maar vlotte reis kwamen we toe op Zanzibar waar we verwelkomt waren door het personeel van Zenji hotel, dat ook van de eigenaars van Chako is. 

Uplifted Zanzibar

Zanzibar is een klein eilandje bij de kust van Tanzania. Het staat wereldwijd bekend om haar adembenemende witte standen en haar kristal heldere water. Helaas is deze schoonheid zowel een zegen als een vloek. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen op het eiland, maar is daartegen ook een enorme bron van zwerfafval. Een lokaal bedrijfje genaamd Chako, ziet in deze nare bijkomstigheid van toerisme een mooie mogelijkheid: de hoeveelheid zwerfafval in perken en op die manier werkgelegenheid te creëren voor lokale jeugd en vrouwen. Dit is van belang gegeven het feit dat de helft van de inwoners van Zanzibar onder de armoede grens leven.
 

Op dit moment is Chako druk bezig met het recyclen van glazen flessen die anders op het strand terecht zouden komen. De medewerkers transformeren, anders waardeloos glas in een mooi nieuw productje met een doel. Daar komt bij dat door souvenirs maken er niet een, maar 2 problemen worden opgelost: je lost niet alleen het rondzwervende vuil of, maar ook het opslag probleem. Al die troep van het eiland af te krijgen is natuurlijk een hels karwei, en dat wordt op deze manier ook aangepakt: de toeristen nemen het zelf mee naar huis!


Omdat glas niet het enige is wat er op Zanzibar rondslingert, heeft Chako besloten om hun bedrijfje uit te breiden. Ze gaan nu ook plastic recyclen. En dat is waar wij, Uplifted, van pas komen. Samen met de medewerkers van Chako en de kennis van Precious Plastic gaan we een stap voor stap plastic Shredder en een Spuitgiet machine bouwen. Met deze machines kan het afval eerst in kleine stukjes versnippert worden en vervolgens door de spuitgietmachine tot een nieuw productje gespoten worden.


Om de continuïteit te bevorderen en dus dit project succesvol te maken, is het van groot belang een goede manier te vinden om de medewerkers van Chako te betrekken bij het bouwproces. Op deze manier weten zij ook tot in de puntjes hoe het apparaat in elkaar steekt. Zo kunnen ze, ook als wij weer terug in Nederland zijn de machines onderhouden, ontwikkelen en uiteindelijk misschien zelfs uitbreiden.


In conclusie: het doel van het project is om de hoeveelheid plastic afval op het eiland te verminderen door compacte nuttige productjes te creëren van het overtollige afval. Hiervoor hebben we een plastic shredder en een spuitgiet machine nodig. Om de continuïteit te bevorderen bouwen we deze samen met de medewerkers van Chako Zanzibar. Behalve souvenirtjes maken, wordt er ook werkgelegenheid gecreëerd en de lokale economie gestimuleerd.